Advokat: Tavshedspligt amputerer forsvaret i rockersag

Skrevet af admin

26/05/2015

Mest læste i dag

En forsvarer i en stor rockersag siger, at han bliver bundet på hænder og fødder.

For retten og politiet har pålagt ham, at dele af sagen, som for tiden kører ved Retten i Nykøbing Falster, skal hemmeligholdes for hans klienter.

Samtidig har medier og politiet videregivet nogle af de samme oplysninger ifølge forsvareren, advokat André Rouvillain, som undres over, at han skal tie stille.

- Jeg er stærkt utilfreds med, at jeg som forsvarer, hvor jeg gerne vil drøfte sagen og dele informationer med klienten, får pålæg fra retten og politiet om, at jeg ikke må give min klient den viden, jeg har om sagen, siger han til Ritzau.

Sagen involverer et tidligere prøvemedlem af Bandidos, der bag såkaldt dobbelt lukkede døre har tilstået et stort antal strafbare forhold.

Mandens forklaringer har medført, at flere af hans tidligere brødre fra Bandidos i øjeblikket er fængslede. Advokat André Rouvillain forsvarer flere personer, der af det tidligere prøvemedlem bliver beskyldt for en del grov kriminalitet.

Og i den forbindelse har André Rouvillain fået pålæg om, at han ikke må fortælle sine klienter om, hvor og hvornår sagens retsmøder finder sted, og hvad der sker under dem.

- Jeg synes, pålæggene bliver meningsløse, når man på den ene side siger til forsvareren, at det skal være dybt fortroligt, og samtidig kan man læse om det i avisen, siger André Rouvillain.

Han henviser til, at medierne - i første omgang TV2 - har bragt oplysninger om sagen, som han som forsvarer ikke har måttet videregive til sine klienter.

Pålæg bruges typisk, når der er fortrolig viden i en sag, der af hensyn til efterforskningen og sagens opklaring ikke må spredes.

Muligheden for at give pålæg er beskrevet i retsplejeloven, og André Rouvillain understreger, at man derfor som forsvarer må respektere, at der kan gives pålæg.

André Rouvillain peger i øvrigt på, at politiet har viderebragt en kendelse til en af hans klienter, som på den måde har fået viden, som han ikke skulle have haft.

- Kendelsen indeholder en masse informationer, som byretten har besluttet, at klienten ikke skal have. Og så undres man over, hvad der foregår, når politiet forkynder kendelsen over for klienten, siger han.

Advokaten har kæret kendelsen fra byretten, som handler om, at han ikke må orientere sine klienter om retsmøder i sagen. Denne kendelse har landsretten stadfæstet.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis anklager i sagen.

/ritzau/