Advokatfirma på rov i Bagmandspolitiet

Skrevet af BNB

16/04/2013

Mest læste i dag

Han har siddet som benhård anklager i sagen om millionsvindleren Amanda Jakobsen. Hun fik et år ekstra bag tremmer på den konto. Han har stået i spidsen for Bagmandspolitiets konkurrencestrafferetlige område, og mener, at krise giver mere korruption.

Nu skifter han side. Vicestatsadvokat Hans Jakob Folker sagde fredag farvel til Bagmandspolitiet og tiltrådte som advokat i advokatfirmaet Kromann Reumerts nye særlige division med fokus på økonomisk kriminalitet, skriver Børsen tirsdag.

Frygten for de strengere straffe har nemlig fået flere virksomheder til at søge advokathjælp til sager om karteldannelse, kursmanipulation, skattely og insiderhandel, vurderer flere advokatfirmaer.

»Vi oplever skærpede regler på en stribe områder inden for økonomisk kriminalitet, blandt andet i forhold til overtrædelse af værdipapirhandelsloven, insiderhandel, korruptionsreglerne og overtrædelse af konkurrencelovgivningen,« siger Claus Juel Hansen, ledende partner i Kromann Reumert til Børsen og tilføjer:

»Vi hjælper i stigende grad vores erhvervsklienter, der risikerer at blive ramt af ransagninger og andre ting, med at sikre, at de er opmærksomme på reglerne og ikke gør ting, de ikke bør gøre.«

Straffen for brud på konkurrence- og børsloven er under kraftig opstramning, og fra 1. marts blev maksimumsstraffen for kartelsamarbejder hævet til seks års fængsel. En lignende strafforhøjelse kan blive sat ind over for kursmanipulation, insiderhandel og bestikkelse, skriver Børsen.

De seks års strafferamme kan give politiet mulighed for at benytte sig af nye efterforskningsmetoder, blandt andet brevåbning og aflytning af rum og telefoner. Det skaber bekymring hos virksomhederne, som søger advokatbistand for at undgå at bryde loven.

»Større virksomheder er meget opmærksomme på, at en del af vores risikostyring også omfatter hele tiden at være opmærksomme på lovgivningen, og hvordan den skal fortolkes. Det bruger vi i bred forstand nogle flere ressourcer på i dag, end hvad vi sikkert har gjort tidligere,« siger Allan Jørgensen, administrerende direktør i Kemp og Lauritzen til Børsen.

Kromann Reumerts nye division skal udover Hans Jakob Folker bestå af fem mand, som skal hjælpe både virksomheder, som vil beskytte sig, men også virksomheder, der allerede har begået økonomiske fejl eller svindel.

»Det er en klar international trend, at OECD-landene bliver bedt om at gå hårdere til virksomhederne på eksportmarkederne. Der er en bevidsthed om compliance, som ikke har været der før. I de lande, hvor korruption finder sted, er der ingen eller begrænset kontrol, og det betyder, at det er de lande, hvor virksomhederne hører hjemme, der skal på banen,« siger Hans Jakob Folker til Børsen.