Ældre får nej til at komme på toilettet

Mange medarbejdere i ældreplejen og på specialområdet har på grund af tidspres og manglende ressourcer måttet sige nej til at hjælpe en borger på toilettet. Det viser en ny undersøgelse fra FOA blandt 642 social- og sundhedsansatte, skriver Fagbladet FOA.

58 procent af de adspurgte har inden for de seneste to år afvist at hjælpe en borger på toilettet, fordi en mere presserende opgave skulle løses først.

En af dem er social- og sundhedshjælper Vibeke Hansen, der arbejder på plejecenter Birkelund i Juelsminde.

»Desværre sker det jævnligt, at jeg må sige, at jeg ikke lige har tid nu til at hjælpe en beboer på toilettet, fordi jeg er i gang med for eksempel at bade en anden. Det er langt fra optimalt, og det er ikke værdigt for de ældre, og jeg har det virkelig skidt med det,« siger Vibeke Hansen til Fagbladet FOA.

35 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de har måttet made flere borgere på samme tid, fordi der ikke var personale nok. Og ni procent er blevet bedt om at vække borgere tidligt om morgenen eller om natten på grund af personalemangel.

Formand for FOA Dennis Kristensen mener, at grænsen i den grad er overskredet.

»Når vi kan se, at medarbejdere bliver tvunget til at vække svækkede ældre midt om natten for at klare praktiske opgaver, fordi der ikke er personale nok, så er grænsen for al anstændighed nået. Og det skal simpelthen stoppes øjeblikket, og det er også ud over enhver rimelighed, at ældre meget ofte ikke kan komme på toilettet, når de beder om det,« siger Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Han påpeger, at der på fem år er kommet langt færre ansatte til at løfte opgaven med de ældre, som der omvendt bliver flere og flere af:

»Hvis vi vil give vores ældre en værdig pleje og omsorg, så bliver politikerne på Christiansborg og i kommunerne nødt til at indse, at der skal sættes flere ressourcer af til de svageste ældre«.

 

Dagens Gossip