Ældre Sagen: GPS et spørgsmål om liv og død

Hun får opbakning af Anny Winther (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL, som også opfordrer kommunerne til at udbrede GPS til demente, som hun mener er en god løsning i forhold til at forhindre ulykkelige sager med forsvundne ældre.

Hos Ældresagen giver KLs opbakning Margrethe Kähler et håb om, at der nu for alvor kan blive sat skub i den holdningsændring til GPS, som hun mener, der har været i gang siden lovgivningen på området blev ændret i 2010, så GPS-senderne ikke længere bliver kategoriseret som magtanvendelse og unødig overvågning.

»Der er ingen tvivl om, at der er sket en holdningsændring i kommunerne. For ti år siden var der stor modstand mod GPS med argumentet om »big brother«, og det har ændret sig til, at flere rent faktisk ser på det som omsorg og »big mother«. Når det så er sagt, så er det stadig under halvdelen af landets plejecentre, der benytter sig af det, så der er hårdt brug for yderligere pres fra politikerne. Derfor er jeg også glad for, at KL nu kommer på banen,« siger hun og understreger, at GPS hverken er dyrt eller bureaukratisk at indføre for kommunerne.

I en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Ældre Sagen svarer 90 procent, at alle demente bør tilbydes en GPS. De seneste tal fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at der i 2011 er 85.263 demente i Danmark, og man forventer, at tallet vil stige stødt i de kommende år.

 

Dagens Gossip