Ældre Sagen vil sløjfe 70-årsregel

Det skal være slut med at blive mødt af en afskedigelse, bare fordi man passerer 70 år.

Parolen kommer fra Ældre Sagen, der vil gøre op med aldersbetinget afskedigelser, som blandt andre rammer dommere, militære tjenestemænd og præster.

Som det er i dag, bliver ansatte i disse arbejdsgrupper automatisk fyret, når de bliver 70 år.

- Vi mener, at denne ordning er uhensigtsmæssigt. Det skal være kvalifikationerne, der bestemmer, om man har mulighed for at blive på arbejdsmarkedet og ikke kun alderen, siger Peter Halkjær, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Ifølge Peter Halkjær ændrede den daværende VK-regering tilbage i 2008 de aldersbegrænsede afskedigelser. Dengang hævede den alderen fra 65 år til 70 år.

- Derfor er det helt naturligt, hvis politikerne nu er parate til at tage sidste skridt og ophæver aldersgrænsen totalt. Halvdelen af dem, der er på arbejdsmarkedet i dag, skal regne med at have en pensionsalder på 70 år eller derover, siger Peter Halkjær.

- I det lys virker det forkert, at vi stadig har en lovgivning, der siger, at du skal på pension, når at bliver 70 år, uddyber han.

Seniorkonsulenten pointerer, at aldersgruppen, der har passeret 70 år, i højere grad skal ses som rollemodeller. For i kraft af at folkepensionsalderen stiger de kommende år, skal både lønmodtagere og arbejdsgivere vænne sig til ældre kolleger.

- Og derfor er der brug for nogle, der kan vise os vejen og vænne os til, at man godt kan have et arbejdsliv, efter man har fejret sin 70-års fødselsdag, siger Peter Halkjær.

Ældre Sagen mener, at det fremover skal være ledelsen på de respektive arbejdspladser, der afgør, hvornår en person kan på pension.

Det er interesseorganisationens håb, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu vil se på en lovændring af aldersgrænserne.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip