Ældre tør ikke få kærester

Frygten for at blive stemplet som social bedrager, fordi man spiser og sover sammen med en kæreste, er blevet så stor, at den ligefrem hæmmer borgeres liv, skriver Jyllands-Posten.

Det gælder blandt andet pensionister, hvis indkomst afhænger af, om de er enlige eller samlevende.

- Vi får mange henvendelser fra ældre, som er bange for konsekvenserne, hvis de finder en ven og ses med vedkommende - måske hjælper til hos hinanden eller rejser sammen, siger jurist Ingrid Stokholm Lauridsen fra Ældre Sagen til Jyllands-Posten.

En ny læse let-vejledning om reglerne, som Socialministeriet udsender mandag, skal derfor gøre det nemmere for borgere at finde hoved og hale i de komplicerede regler.

- Der er skabt så meget usikkerhed, at det er nødvendigt at præcisere og forklare reglerne tydeligt - både for borgerne og sagsbehandlerne.

- Reglerne skal naturligvis overholdes, men de skal jo ikke skræmme og hæmme folk, siger socialminister Karen Hækkerup (S).

I jagten på socialt snyd har mange kommuner indrettet sig med særlige kontrolgrupper, som holder øje med, om pensionister og enlige forsørgere nu også er reelt alene.

Ministeren fastholder, at der skal være en hård kurs mod socialt bedrageri.

- Samtidig skal borgernes retssikkerhed være i orden, og der har været eksempler, hvor man undrer sig over, at det overhovedet er blevet en sag. Derfor er vejledningerne også beregnet på sagsbehandlerne, siger hun til Jyllands-Posten.

Socialrådgiverne mener, at jagten på sociale bedragere er gået for vidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip