Ældre uden hjemmepleje ender på sygehuset

03/10/2013 10:12

BNB

Nyheder
»Rapporten om de ældres genindlæggelse viser, at hjemmepleje har en effekt i form af, at de ældre har kontakt med mennesker, der kan holde øje med dem og slå alarm, hvis deres funktionsevne svækkes,« siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo, til Politiken.Han peger på, at der siden 2008 og frem til sidste år er blevet skåret næsten fem millioner hjemmeplejetimer væk - svarende til en fjerdedel.Hos Kommunernes Landsforening mener kontorchef Christian Harsløf ikke, at mere hjemmehjælp vil kunne løse genindlæggelsesproblemet, han mener derimod, at fagpersonalets ekspertise bør opjusteres.»Der sker store forandringer i hjemmeplejen med mere fokus på forebyggelse. Resultatet viser sig ved, at der ansættes flere sygeplejersker og sundhedsassistenter og færre sundhedshjælpere, som ikke er specialister i sundhed. Vi skal kompetenceudvikle, så de bliver i stand til at opspore sygdom,« siger Harsløf.Han erkender dog over for Politiken, at logikken er omvendt, når de ældre, der ikke er svage nok til at modtage hjemmehjælp, også er dem, der indlægges mest på hospitalet.Ifølge Politiken indlægges de enlige uden hjemmepleje i gennemsnit 2,5 gange på et år, mens de, der modtager hjemmepleje, indlægges halvt så mange gange, altså 1,2 gange om året.

Mest læste i dag

»Rapporten om de ældres genindlæggelse viser, at hjemmepleje har en effekt i form af, at de ældre har kontakt med mennesker, der kan holde øje med dem og slå alarm, hvis deres funktionsevne svækkes,« siger chefkonsulent i Ældre Sagen, Olav Felbo, til Politiken.

Han peger på, at der siden 2008 og frem til sidste år er blevet skåret næsten fem millioner hjemmeplejetimer væk - svarende til en fjerdedel.

Hos Kommunernes Landsforening mener kontorchef Christian Harsløf ikke, at mere hjemmehjælp vil kunne løse genindlæggelsesproblemet, han mener derimod, at fagpersonalets ekspertise bør opjusteres.

»Der sker store forandringer i hjemmeplejen med mere fokus på forebyggelse. Resultatet viser sig ved, at der ansættes flere sygeplejersker og sundhedsassistenter og færre sundhedshjælpere, som ikke er specialister i sundhed. Vi skal kompetenceudvikle, så de bliver i stand til at opspore sygdom,« siger Harsløf.

Han erkender dog over for Politiken, at logikken er omvendt, når de ældre, der ikke er svage nok til at modtage hjemmehjælp, også er dem, der indlægges mest på hospitalet.Ifølge Politiken indlægges de enlige uden hjemmepleje i gennemsnit 2,5 gange på et år, mens de, der modtager hjemmepleje, indlægges halvt så mange gange, altså 1,2 gange om året.