Ældreboom belaster ikke kommunerne økonomisk

I 26 af landets kommuner blev der sidste år brugt mere end 20 procent færre kroner per ældre over 67 år, end der blev brugt i 2007. Ifølge Ugebrevet A4 har kommunerne i gennemsnit afsat 10.851 kroner mindre per ældre end i 2007, når man renser for inflation. Albertslund Kommune har sågar opnået at spare hele 42 procent af udgifterne per ældre siden 2007.

Kommunernes besparelser tager overhånd, mener Ældre Sagen.

»Kommunerne har brugt krisebevidstheden til at skære ned allerede nu. Der er sket et temmelig voldsomt fald. Ironisk kan man sige, at kommunerne har demonteret ældrebomben – for udgiften falder i takt med, at der kommer flere ældre. Udviklingen betyder åbenlyst, at personalet har mindre tid til den enkelte borger. Selv om man har talt om, at det skulle være slut med minuttyranni i ældresektoren, så er virkeligheden mange steder en anden,« siger underdirektør Michael Teit Nielsen fra Ældre Sagen.

Kommunernes Landsforening (KL) nikker ifølge Ugebrevet A4 genkendende til, at nogle kommuner har fået et ringere serviceniveau.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Men ifølge KL er der ikke sparet for meget på ældreomsorgen. Derimod har de ældre i dag et bedre helbred end tidligere, og derfor behøver de knap så meget hjælp til at klare sig selv, lyder det fra Anny Winther (V), der er formand for KLs social- og sundhedsudvalg.

»Jeg kan ikke sige, om kommunerne nødvendigvis har sparet, men vi har i den grad lagt indsatsen om. Tidligere gav vi passiv hjælp til de ældre. Kommunens ansatte kom og lavede arbejdet og gjorde de ældre inaktive. I dag træner vi, og mange ældre er glade for at blive selvhjulpne. Det giver livskvalitet, hvis man selv kan gå på toilettet i stedet for at få hjælp hver dag,« siger hun til Ugebrevet A4.

 

Dagens Gossip