Afghanske tolke kan søge asyl i Danmark

22/05/2013 16:29

BNB

Nyheder
Et bredt flertal i Folketinget vil følge det britiske eksempel og række en hjælpende hånd til lokale medarbejdere, der er truet af Taleban på grund af deres samarbejde med udenlandske styrker i Afghanistan.»Vi har moralsk ansvar til at finde en løsning for disse personer. Den har vi nu fundet i tæt koordination med briterne,« siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S), der har støtte fra Venstre, Liberal Alliance og de Konservative.Helt konkret betyder aftalen, af tidligere og nuværende tolke vil kunne få deres sag vurderet af danske udlændingemyndigheder. Hvis truslen mod dem er tilstrækkelig stor, vil de få asyl i Danmark. Er truslen ikke så slem, kan de i stedet få hjælp i hjemlandet, eksempelvis med hjælp til uddannelse eller flytning til en anden provins.»Vi vil ikke svigte vores tolke. Vi tager hånd om dem med en bred vifte, heriblandt asyl,« siger Nick Hækkerup.Han kan ikke sige præcist, hvor mange tolke det drejer sig om. Siden 2008 har forsvaret haft 200 tolke ansat og inden da et mindre antal.Forsvarsministeren oplyser, at repræsentanter for udlændingemyndighederne snarest muligt vil rejse til Afghanistan for at behandle ansøgningerne fra tidligere og nuværende tolke.

Mest læste i dag

Et bredt flertal i Folketinget vil følge det britiske eksempel og række en hjælpende hånd til lokale medarbejdere, der er truet af Taleban på grund af deres samarbejde med udenlandske styrker i Afghanistan.

»Vi har moralsk ansvar til at finde en løsning for disse personer. Den har vi nu fundet i tæt koordination med briterne,« siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S), der har støtte fra Venstre, Liberal Alliance og de Konservative.

Helt konkret betyder aftalen, af tidligere og nuværende tolke vil kunne få deres sag vurderet af danske udlændingemyndigheder. Hvis truslen mod dem er tilstrækkelig stor, vil de få asyl i Danmark. Er truslen ikke så slem, kan de i stedet få hjælp i hjemlandet, eksempelvis med hjælp til uddannelse eller flytning til en anden provins.

»Vi vil ikke svigte vores tolke. Vi tager hånd om dem med en bred vifte, heriblandt asyl,« siger Nick Hækkerup.

Han kan ikke sige præcist, hvor mange tolke det drejer sig om. Siden 2008 har forsvaret haft 200 tolke ansat og inden da et mindre antal.

Forsvarsministeren oplyser, at repræsentanter for udlændingemyndighederne snarest muligt vil rejse til Afghanistan for at behandle ansøgningerne fra tidligere og nuværende tolke.