Afghanske tolke venter stadig på hjælp

Sagsbehandlingen er dog ikke gået i gang, men derimod overladt til Storbritannien, der tidligst går i gang sidst på året, skriver Jyllands-Posten.

Det vækker bekymring hos tolkene.

»Jeg er meget skuffet over, at der ikke er sket noget fra Danmark endnu. Jeg troede, at de ville hjælpe os,« siger Amanullah, der arbejdede for de danske styrker 2008-2010. Han skjuler sig i dag for Taliban.

»Jeg er ked af, at jeg ikke har hørt noget fra danskerne. Jeg har risikeret mit liv ved at hjælp dem,« siger Safiullah, der arbejdede for danskerne 2009-11.

Forsvarsministeren vil ikke svare på spørgsmål om sagen, men Forsvarsministeriet oplyser, at »de britiske myndigheder p.t. arbejder på de egentlige praktiske udmøntninger af aftalen«, ligesom der fra dansk side arbejdes på at »implementere aftalen«.

Men der mangler konkrete danske tiltag, og briterne vil ifølge ministeriet først begynde sagsbehandling om tre til fem måneder.

Da regeringen i foråret blev kritiseret for at overlade tolkenes sikkerhed til briterne, fordi de formelt havde ansat dem, sagde Hækkerup, at de danske politikere ville tage »det moralske ansvar« på sig.

»Det lød meget godt i maj, men det hjælper jo ikke, hvis det ikke bliver fulgt af handling. Sagen er meget alvorlig, og derfor bekymrer det mig, at ministeren har siddet på hænderne i mere end to måneder. De her mennesker er altså i fare,« siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) til Jyllands-Posten.

Nikolaj Vilumsen vil nu bede Nick Hækkerup om en redegørelse.

 

Dagens Gossip