Afrikanerne fejrer 50 års sammenhold

25/05/2013 21:04

BNB

Nyheder
I den etiopiske hovedstad, Addis Ababa, er adskillige internationale stats- og regeringschefer og ministre samlet for at fejre det afrikanske sammenhold, og gæstelisten tæller blandt andre EUs kommissionsformand, José Manuel Barosso, den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, Frankrigs og Brasiliens præsidenter, Hollande og Rousseff, og den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R).»Afrika er et kontinent i hastig udvikling, men der er fortsat problemer, som skal løses,« fastslog den etiopiske premierminister, Hailemariam Desalegn, ifølge AFP under sin velkomst til de samlede ledere. I fællesskab bør de forsøge at »skabe et kontinent uden fattigdom og konflikt, og et Afrika, hvis borgere har en mellemindkomst status«, sagde han.Det er den danske udviklingsminister klar til at hjælpe med.»Selv om udviklingen i Afrika generelt går i den rigtige retning, så står en række afrikanske lande stadig over for vanskelige og komplekse problemer i forhold til demokrati og menneskerettigheder, udvikling og sikkerhed. Ambitionsniveauet i AU er med rette højt. Jeg vil gøre mit for at hjælpe AU med at udbygge og effektivisere AUs indsats i de kommende år,« siger Christian Friis Bach og fortsætter:»Vi ved jo fra Europa, at det tager lang tid at opbygge et stærkt, tillidsfuldt og aktivt mellemstatsligt samarbejde. Og hvor EU består af 27 lande, er der ikke mindre end 54 medlemmer af AU, der skal blive enige. AUs helt centrale opgave er at samle landene på det afrikanske kontinent om konkret og resultatorienteret handling,« siger ministeren.Trods udfordringerne glæder han sig også over kontinentets udvikling. Blandt andet ligger syv afrikanske lande i top 10 på The Economists’ liste over lande med økonomisk vækst.»Der er virkelig noget at fejre, når AU fylder 50 år. Ikke blot er de afrikanske økonomier blandt de hurtigst voksende i verden. Politisk tager Afrika i dag på en helt anden måde end tidligere ansvar for egne problemer og udfordringer med fred og sikkerhed. Indsatserne i Somalia og Sahel-regionen er eksempler på et nyt og ansvarligt Afrika. Det skyldes ikke mindst AUs vilje til at være det samlende kontinentale forum i Afrika,« siger Christian Friis Bach.

Mest læste i dag

I den etiopiske hovedstad, Addis Ababa, er adskillige internationale stats- og regeringschefer og ministre samlet for at fejre det afrikanske sammenhold, og gæstelisten tæller blandt andre EUs kommissionsformand, José Manuel Barosso, den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, Frankrigs og Brasiliens præsidenter, Hollande og Rousseff, og den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R).

»Afrika er et kontinent i hastig udvikling, men der er fortsat problemer, som skal løses,« fastslog den etiopiske premierminister, Hailemariam Desalegn, ifølge AFP under sin velkomst til de samlede ledere. I fællesskab bør de forsøge at »skabe et kontinent uden fattigdom og konflikt, og et Afrika, hvis borgere har en mellemindkomst status«, sagde han.

Det er den danske udviklingsminister klar til at hjælpe med.

»Selv om udviklingen i Afrika generelt går i den rigtige retning, så står en række afrikanske lande stadig over for vanskelige og komplekse problemer i forhold til demokrati og menneskerettigheder, udvikling og sikkerhed. Ambitionsniveauet i AU er med rette højt. Jeg vil gøre mit for at hjælpe AU med at udbygge og effektivisere AUs indsats i de kommende år,« siger Christian Friis Bach og fortsætter:

»Vi ved jo fra Europa, at det tager lang tid at opbygge et stærkt, tillidsfuldt og aktivt mellemstatsligt samarbejde. Og hvor EU består af 27 lande, er der ikke mindre end 54 medlemmer af AU, der skal blive enige. AUs helt centrale opgave er at samle landene på det afrikanske kontinent om konkret og resultatorienteret handling,« siger ministeren.

Trods udfordringerne glæder han sig også over kontinentets udvikling. Blandt andet ligger syv afrikanske lande i top 10 på The Economists’ liste over lande med økonomisk vækst.

»Der er virkelig noget at fejre, når AU fylder 50 år. Ikke blot er de afrikanske økonomier blandt de hurtigst voksende i verden. Politisk tager Afrika i dag på en helt anden måde end tidligere ansvar for egne problemer og udfordringer med fred og sikkerhed. Indsatserne i Somalia og Sahel-regionen er eksempler på et nyt og ansvarligt Afrika. Det skyldes ikke mindst AUs vilje til at være det samlende kontinentale forum i Afrika,« siger Christian Friis Bach.