Afstanden til lokalpolitikerne vokser

En ud af tre danske vælgere mener nemlig, at det er blevet svære at følge med i kommunalpolitik, siden kommunalreformen reducerede antallet af kommuner til 98. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Radius Kommunikation i samarbejde med Epinion.

Undersøgelsen viser desuden, at tæt på fire ud ti danskere ønsker bedre muligheder for at deltage i den politiske debat i deres hjemkommune.

»Der er tale om et reelt paradoks. Danskerne ønsker at engagere sig i nærdemokratiet, men har svært ved at gennemskue, hvordan de får politikerne i tale,« siger seniorpartner Nicolaj Taudorf Andersen fra Radius Kommunikation.

Undersøgelsen bekræfter en tendens, som ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har været kendt længe.

»Der er en række forholdsvis kontante og fysiske ting, som betyder, at borgerne føler en større distance til kommunalpolitikerne. En af forklaringerne er, at antallet af kommunalpolitikere er blevet halveret. Derudover er kommunerne blevet større, hvilket betyder, at kommunen samtidig bliver mere fjern. Til sidst er der så sket det, at man har lukket en masse skoler, biblioteker og gamle rådhuse,« siger Roger Buch.

Kommunalvalget i 2009 fik en rekordlav tilslutning, hvor blot 65,8 procent af vælgerne satte deres kryds. Selv om den nye undersøgeæse viser, at seks ud af ti danskere følger med i lokalpolitik, vil man ifølge kommunalforskeren næppe opleve, at tilslutningen ved det kommende kommunalvalg i november bliver større.

»Jeg tror ikke, at vi vil se en høj vælgertilslutning vende tilbage i denne omgang. Jeg tror, at der er sket så mange ting de seneste fire år, som betyder, at borgerne har mistet kontakten til kommunalpolitikerne,« siger Roger Buch og uddyber:

»Den sørgelige sandhed er, at der ikke er meget at gøre ved det. Man kan ikke rulle kommunalreformen tilbage, og man kan ikke bare åbne nye skoler, rådhuse eller biblioteker igen. Det er en negativ prognose, vi står med her,« siger han.

 

Dagens Gossip