Aftale med USA kan give 20.000 job i Danmark

23/05/2013 10:17

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Danmark står til at blive en af de helt store vindere, hvis det lykkes EU og USA at blive enige om en frihandelsaftale, skriver Politiken. Forhandlingerne om verdens største frihandelsaftale begynder formentlig i næste måned og kan afsluttes i løbet af et par år.

Danske virksomheder kan hente en stor gevinst, fordi de står uhyre stærkt på områder som kemi, maskiner, fødevarer og søtransport. Det er blandt andet disse sektorer, der vil vokse mest og få størst gavn af en aftale.

- På de områder, hvor Danmark allerede står stærkt på det amerikanske marked, er der udsigt til markant vækst, siger Ditte Juul-Jørgensen, direktør i EU-kommissionens handelsdirektorat, til Politiken. Det bygger hun på en beregning, som er foretaget af Centre for Economic Policy Research i London for EU-kommisisonen.

Beregningen har fået handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til at skrue sine egne forventninger op, så hun nu regner med en mereksport på i alt 20 til 25 milliarder kroner, oplyser Udenrigsministeriet.

Det svarer til omkring 20.000-25.000 ekstra arbejdspladser, siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri, til Politiken.

- Det her er klart det største, jeg har været med til gennem 13 år i handelspolitik, siger Thagesen.

Ifølge EU-kommissionen vil hver indbygger i EU i gennemsnit få lidt over 1.000 kroner ekstra til forbrug hvert år, hvis det lykkes EU og USA at fjerne halvdelen af de tekniske hindringer, som i dag bremser handlen mellem verdens to største økonomier.

Tallene er dog behæftet med stor usikkerhed, mener Jens Ladefoged Mortensen, lektor på Københavns Universitet. »Der er ganske givet et element af, at kommissionen gerne vil sælge aftalen til offentligheden«, siger han:

- Men det er ikke helt hen i vejret. Samhandlen mellem EU og USA har så meget volumen, at der ikke skal ret meget liberalisering til, før de økonomiske gevinster bliver endog meget store, siger han til Politiken

De mange handelskonflikter mellem Europa og USA har ofte handlet om forskellige krav til miljø, sundhed og sikkerhed, f.eks. hormoner i kød og gensplejsede fødevarer. Ditte Juul-Jørgensen, der har ansvar for forhandlingerne om handelshindringer, afviser, at EU må gå på kompromis for at få gevinsten hjem, skriver Politiken.