Ahmadinejad går til kamp for sin bandlyste kandidat

22/05/2013 13:14

BNB

Nyheder
Ahmadinejad er ikke tilfreds med, at Irans øverste myndighed, Vogternes Råd, har besluttet at afvise Mashaie som præsidentkandidat ved valget i juni.»Jeg mener ikke, at der vil være et problem med den øverste leder (Ali Khamenei, red.), og jeg vil blive ved med at tage dette emne op med ham indtil sidste øjeblik,« siger Mahmoud Ahmadinejad ifølge det iranske nyhedsbureau ISNA.Både Esfandiar Rahim Mashaie og Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani er blevet afvist som præsidentkandidater af Vogternes Råd. Dermed er to stærke kandidater elimineret i valgkampen, og det efterlader et kandidatfelt på otte personer, der alle anses som værende konservative kandidater, der er loyale over for ayatollah Khamenei.Nuværende præsident Ahmadinejad kan ikke genopstille ved valget, men han mener, at Mashaie vil være en oplagt efterfølger.»Han er en retfærdig person, der er gavnlig for landet, og jeg tror på, at han er i stand til at varetage hvervet,« siger Mahmoud Ahmadinejad.Ifølge en talsmand for Vogternes Råd giver Irans valglov dog ikke mulighed for at anke rådets beslutning om at bandlyse kandidater.Esfandiar Rahim Mashaie er på grund af markante religiøse holdninger ildeset blandt Irans konservative kræfter, der ifølge nyhedsbureauet Reuters anser ham for at være leder af en »afvigende strøm«, hvis mål er at underminere Irans islamiske system.De mener ligeledes, at Mahmoud Ahmadinejad, som heller ikke har et godt navn blandt Irans religiøse ledere, blot forsøger at fastholde sin magt via Esfandiar Rahim Mashaie, fordi Ahmadinejad ikke selv kan genopstille.Akbar Hashemi Rafsanjani, der var præsident i perioden 1989-1997 og også er bandlyst som præsidentkandidat, har ifølge sin talsmand accepteret beslutningen i Vogternes Råd.Rådet, der består af 12 mandlige teologer og jurister, har i alt vurderet 686 præsidentkandidater, inden feltet blev indsnævret til otte. Samtlige kvindelige kandidater er blevet afvist.De godkendte kandidater består blandt andre af Irans chefforhandler på atomområdet, Saeed Jalili, tidligere udenrigsminister Ali Akbar Velayati og Teherans borgmester, Mohammad Baqer Qalibaf.Iran vælger ny præsident 14. juni.

Mest læste i dag

Ahmadinejad er ikke tilfreds med, at Irans øverste myndighed, Vogternes Råd, har besluttet at afvise Mashaie som præsidentkandidat ved valget i juni.

»Jeg mener ikke, at der vil være et problem med den øverste leder (Ali Khamenei, red.), og jeg vil blive ved med at tage dette emne op med ham indtil sidste øjeblik,« siger Mahmoud Ahmadinejad ifølge det iranske nyhedsbureau ISNA.

Både Esfandiar Rahim Mashaie og Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani er blevet afvist som præsidentkandidater af Vogternes Råd. Dermed er to stærke kandidater elimineret i valgkampen, og det efterlader et kandidatfelt på otte personer, der alle anses som værende konservative kandidater, der er loyale over for ayatollah Khamenei.

Nuværende præsident Ahmadinejad kan ikke genopstille ved valget, men han mener, at Mashaie vil være en oplagt efterfølger.

»Han er en retfærdig person, der er gavnlig for landet, og jeg tror på, at han er i stand til at varetage hvervet,« siger Mahmoud Ahmadinejad.

Ifølge en talsmand for Vogternes Råd giver Irans valglov dog ikke mulighed for at anke rådets beslutning om at bandlyse kandidater.

Esfandiar Rahim Mashaie er på grund af markante religiøse holdninger ildeset blandt Irans konservative kræfter, der ifølge nyhedsbureauet Reuters anser ham for at være leder af en »afvigende strøm«, hvis mål er at underminere Irans islamiske system.

De mener ligeledes, at Mahmoud Ahmadinejad, som heller ikke har et godt navn blandt Irans religiøse ledere, blot forsøger at fastholde sin magt via Esfandiar Rahim Mashaie, fordi Ahmadinejad ikke selv kan genopstille.

Akbar Hashemi Rafsanjani, der var præsident i perioden 1989-1997 og også er bandlyst som præsidentkandidat, har ifølge sin talsmand accepteret beslutningen i Vogternes Råd.

Rådet, der består af 12 mandlige teologer og jurister, har i alt vurderet 686 præsidentkandidater, inden feltet blev indsnævret til otte. Samtlige kvindelige kandidater er blevet afvist.

De godkendte kandidater består blandt andre af Irans chefforhandler på atomområdet, Saeed Jalili, tidligere udenrigsminister Ali Akbar Velayati og Teherans borgmester, Mohammad Baqer Qalibaf.

Iran vælger ny præsident 14. juni.