Al-Qaeda i Yemen hævder at stå bag aktioner i Paris

Terrornetværket al-Qaedas afdeling i Yemen hævder at stå bag angrebet onsdag i centrum af Paris, hvor 12 mistede livet, hvilket udviklede sig til tre dramatiske døgn, hvor hele verden fulgte udviklingen i Frankrig.

Et medlem af gruppen siger ifølge flere medier til det amerikanske nyhedsbureau AP, at angrebet skete som hævn for (krænkelsen af profeten Muhammeds, red.) ære.

En af de mistænkte fra angrebet mod det franske satire-magasin Charlie Hebdo opholdt sig i en af al-Qaedas træningslejre i Yemen, siger sikkerhedskilder i Yemen og en af mandens tidligere klassekammerater.

Said Kouachi var ifølge oplysningerne flere gange mellem 2009 og 2013 i Yemen - først som studerende på et universitet i hovedstaden, Sanaa, og derefter i en af al-Qaedas træningslejre.

En vurdering fra den amerikanske efterretningstjeneste, som AP har set, viser, at Said Kouachi blev uddannet som forberedelse til at vende hjem og udføre et angreb på fransk jord.

De to brødre, der angiveligt stod bag angrebet onsdag, blev dræbt under en politiaktion fredag, men inden nåede den franske tv-station BFMTV at tale med den yngre bror Cherif.

Han sagde i et telefoninterview, at han også var i Yemen i 2011 på en rejse finansieret af den radikale Anwar al-Awlaki, som senere samme år blev dræbt af en amerikansk drone.

- Jeg, Cherif Kouachi, blev sendt af al-Qaeda i Yemen.

- Jeg var derovre, og det var Anwar al-Awlaki, der finansierede mig, sagde han ifølge BFMTV, der har en lydoptagelse, som blev offentliggjort efter politiets aktion i den by nær Paris, hvor brødrene havde forskanset sig på et trykkeri.

Han sagde videre, at brødrene var på en mission for al-Qaeda netværket på Den Arabiske Halvø, Aqap.

Aqap siger ifølge nyhedsbureauet AP, at det står bag angrebet i Paris.

- Ledelsen af Aqap gav ordre til operationen, og de har valgt deres mål med omhu som hævn for (krænkelsen af profeten Muhammeds, red.) ære, siger det unavngivne al-Qaeda-medlem med henvisning til Charlie Hebdos tegninger af Muhammed.

En yemenitisk kilde bekræfter over for Washington Post, at også den anden bror, Said Kouachi, mødtes med Anwar al-Awlaki i 2011.

Al Awlaki, der anses som bagmanden bag al-Qaedas onlinemagasin Inspire, rekrutterede jihadister for al-Qaeda, men blev dræbt under et droneangreb i september 2011.

I Danmark er al-Awlaki kendt fra Morten Storm-sagen, hvor den danske eks-agent hjalp amerikanerne med finde frem til jihadistens skjulested.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip