Al-Qaeda kun en del af større trussel mod USA

The New York Times skrev tidligere mandag, at lukningen af ambassaderne skyldtes, at de amerikanske myndigheder har opsnappet elektronisk kommunikation mellem Al-Qaedas øverste leder Ayman al-Zawahri og Nasser al-Wuhayshi, der er leder af Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP).

Af kommunikationen mellem de to fremgår, at al-Zawahri beordrede Nasser al-Wuhayshi til at begå angreb allerede sidste søndag.

Ifølge Paul Pillar, en tidligere højtstående CIA-analytiker, kræver det imidlertid mere end et brudstykke af kommunikation mellem to Al-Qaeda-ledere, før USA træffer så omfattende sikkerhedsforanstaltninger som nu, hvor 19 amerikanske konsulater og ambassader er blevet lukket i en uge - og hvor flere vestlige lande har fulgt trop og lukket ambassader.

Flere amerikanske efterretningsfolk og politikere har betegnet de fremsatte trusler som ét af de mest alvorlige plots mod amerikanske og øvrige vestlige interesser siden terrorangrebene den 11. september 2001.

»Det faktum, at Zawahri ville sende sådanne meddelelser overrasker mig ikke,« siger Paul Pillar og fortsætter:

»Standardproceduren for analytikere er ikke at satse hele butikken på en hvilken som helst efterretning, selv om vi ikke er i tvivl om, at dette er et budskab fra Zawahri. Det er et spørgsmål om at sammenstykke forskellige indberetninger og i en kombination nå frem til en vurdering af trusselsniveauet«.

Det bekræfter en amerikansk embedsmand til Reuters på betingelse af anonymitet:

»Trusselsbilledet er baseret på en bred vifte af rapporter, der er ingen rygende pistol«.

Ifølge analytikere viser kommunikationen mellem al-Zawahri og Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø ikke nødvendigvis, at Zawahri kan få undergruppen til at begå angreb.

»Det viser blot, at Al-Qaedas kerne stadig driver en global terrormaskine,« siger Bruce Riedel, en tidligere CIA-officer, der nu er leder af et efterretningsprojekt ved det velansete Brookings Institut i Washington.

»Zawahri får ikke altid, hvad han beder om, men han er stadig ubestridt Bin Ladens arving,« siger han.

Ifølge Daniel Benjamin, en tidligere ledende embedsmand fra det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for terrorbekæmpelse, er grupperinger i Yemen med bånd til Al-Qaeda en »bekymrende trussel«.

Talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney siger, at Al-Qaedas kernegruppe er blevet formindsket, mens affilierede organisationer, navnlig gruppen Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP), er blevet styrket.

»Og vi har her i Washington i nogen tid identificeret AQAP som en særlig farlig trussel,« siger han til Reuters.

Truslen vurderes som lige så alvorlig nu, som den var fredag, hvor det amerikanske udenrigsministerium udstedte en verdensomspændende advarsel på baggrund af efterretningerne, siger demokraten Dutch Ruppersberger fra Repræsentanternes Hus’ efterretningsudvalg, der har set de efterretninger, der ligger til grund for ambassadelukningerne.

 

Dagens Gossip