Al-Qaeda støtter syriske oprørere

»Det er nu på tide at erklære for Levantens og verdens befolkning, at al-Nusra Fronten er en forlænget arm af Iraks Islamiske Stat og er en del af den,« lyder det i erklæring fra den irakiske al-Qaeda-leder på islamistiske hjemmesider.

Ifølge Abu Bakr al-Baghdadi kalder de to grupper sig nu »Den Islamiske Stat i Irak og Levanten« – med henvisning til det historisk-geografiske begreb, der betegner et stort område i Nærøsten.

Erklæringen kommer en uges tid efter, at al-Qaedas øverste leder, Ayman al-Zawahiri, opfordrede til at etablere en islamisk stat i Syrien efter Assads fald – som et skridt i retning af det overordnede mål om at reetablere et islamisk kalifat i de muslimske lande.

Samarbejdet vil uden tvivl skærpe bekymringen i de vestlige hovedstæder over det langtrukne blodbad i Syrien. De vestlige regeringer frygter i forvejen, at det syriske styre med præsident Assad i spidsen skal blive erstattet af et militant islamistisk og anti-vestligt regime. Og derfor er både USA og Europa også forsigtige med at forsyne de syriske oprørere med våben.

For selv om det skulle lykkes at sikre sig, at våbenstøtten kun kommer frem til de mere religiøst moderate oprørere, der siger, at de ønsker et demokratisk Syrien, så er det langtfra sikkert, at våbnene ikke senere havner hos de ortodokse islamister.

USA besluttede allerede i december at stemple al-Nusra Fronten som en terrororganisation på grund af gruppens kontakter til al-Qaeda-cellen i Irak.

EU derimod tøver med at tage et lignende skridt, og Syriens politiske opposition, som Vesten støtter, har da også kritiseret amerikanernes terrorstempling af al-Nusra. De mere moderate rebeller betragter således krigerne i al-Nusra som ligeværdige, uundværlige allierede i kampen mod præsident Assads regime.

Problemet for Vesten er ikke kun et scenarie, hvor de militante islamister sætter sig på magten i Syrien. Problemet er også, at al-Nusra Fronten benytter sig af terrormetoder. Gruppen har således taget ansvaret for flere større terrorbomber, der har kostet civile livet i hovedstaden, Damaskus, og i Syriens største by, Aleppo, og selv om de vestlige regeringer gerne vil af med Assads regime, kan de ikke retfærdiggøre terrorismen. Så sent som mandag dræbte en bilbombe i hjertet af Damaskus mindst 15 mennesker, mens 146 slap med kvæstelser.

De vestlige regeringer er samtidig foruroligede over de muslimer, der tager turen fra Europa til Syrien for at støtte oprøret mod Assad.

Herhjemme har Politiets Efterretningstjeneste (PET) flere gange advaret mod, at de frivillige krigere vender tilbage – med våbentræning og endnu mere ekstremistiske, end de måtte være, inden de rejste til Syrien.

Ifølge en rapport, som den største af Syriens mere moderate oprørsgrupper, Den Frie Syriske Hær, har udarbejdet om de mere ekstremistiske oprørere, tæller al-Nusra Fronten omkring 6.000 mand, der har vist sig at være langt mere effektive på slagmarken end mange af de andre rebeller.

Men gruppen er langtfra den eneste med en islamistisk ideologi for enden af geværløbet. Tre andre grupper, der beskrives som måske ikke helt så ekstremistiske som al-Nusra, tæller tilsammen omkring 65.000 mand. De støttes af Saudi-Arabien, Qatar og samtidig af rige privatpersoner og kredse i Saudi-Arabien og Kuwait.

 

Dagens Gossip