Al-Shabaab tager ansvaret for bomber i Somalias hovedstad

15/04/2013 16:56

BNB

Nyheder
»Det var en hellig aktion, der var rettet mod ikke-troende, som sad i et møde i retsbygningen. Vi vil fortsætte, indtil Somalia er befriet fra invasion,« lyder det fra talsmanden for al-Shabaab, sheikh Ali Mohamed Rage ifølge AFP.Mens bomber blev detoneret ved hovedstadens retsbygning, stormede bevæbnede mænd bygningen og skød vildt omkring sig. De blev mødt af sikkerhedsstyrker, som omringede angriberne, og det førte til kampe mellem de to parter, fortæller vidner til Reuters.De bevæbnede mænd var ifølge et vidne iført regeringsuniformer, og derfor troede medarbejderne, at de var regeringssoldater. Men så begyndte de angrebet.»Bevæbnede mænd kom ind i retsbygningen, og så hørte vi et brag. Så begyndte de at skyde. Vi kender ikke til antallet af tilskadekomne,« fortæller Hussein Ali, som arbejder i retten.Nogle timer senere ramte endnu en eksplosion en bygning ved vejen til lufthavnen, som huser den somaliske efterretningstjeneste. Bilbomben sprang, da køretøjer fra Tyrkiet og Den Afrikanske Union kørte forbi, fortæller både politiet og vidner. Regeringsstyrker åbnede ild mod angriberne og blokerede vejen, og også her mistede flere livet.Mens der er forskellige forlydender om antallet af dræbte - Reuters oplyser, at mindst 19 har mistet livet ved retsbygningen, og BBC fortæller om mindst 20 i alt - har den somaliske indenrigsminister slået fast, at de ni fra al-Shabaab, som stod bag angrebet, er blevet skudt.Mellem 2009 og 2011 havde al-Shabaab, som har forbindelser til al-Qaeda, kontrollen over hovedstaden. Men siden er oprørerne blevet tvunget ud af de fleste af de større byer i det centrale og sydlige Somalia af fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union.Derfor har de slået tilbage med en række angreb, og i begyndelsen af april gik en bombe af uden for Somalias største banks hovedkvarter, efter al-Shabaab beordrede banken til at holde op med at drive virksomhed i de områder, som er under gruppens kontrol.5. april advarede briterne om, at »terrorister er i den sidste fase af planlægningen af angreb i Mogadishu«.

Mest læste i dag

»Det var en hellig aktion, der var rettet mod ikke-troende, som sad i et møde i retsbygningen. Vi vil fortsætte, indtil Somalia er befriet fra invasion,« lyder det fra talsmanden for al-Shabaab, sheikh Ali Mohamed Rage ifølge AFP.

Mens bomber blev detoneret ved hovedstadens retsbygning, stormede bevæbnede mænd bygningen og skød vildt omkring sig. De blev mødt af sikkerhedsstyrker, som omringede angriberne, og det førte til kampe mellem de to parter, fortæller vidner til Reuters.

De bevæbnede mænd var ifølge et vidne iført regeringsuniformer, og derfor troede medarbejderne, at de var regeringssoldater. Men så begyndte de angrebet.

»Bevæbnede mænd kom ind i retsbygningen, og så hørte vi et brag. Så begyndte de at skyde. Vi kender ikke til antallet af tilskadekomne,« fortæller Hussein Ali, som arbejder i retten.

Nogle timer senere ramte endnu en eksplosion en bygning ved vejen til lufthavnen, som huser den somaliske efterretningstjeneste. Bilbomben sprang, da køretøjer fra Tyrkiet og Den Afrikanske Union kørte forbi, fortæller både politiet og vidner. Regeringsstyrker åbnede ild mod angriberne og blokerede vejen, og også her mistede flere livet.

Mens der er forskellige forlydender om antallet af dræbte - Reuters oplyser, at mindst 19 har mistet livet ved retsbygningen, og BBC fortæller om mindst 20 i alt - har den somaliske indenrigsminister slået fast, at de ni fra al-Shabaab, som stod bag angrebet, er blevet skudt.

Mellem 2009 og 2011 havde al-Shabaab, som har forbindelser til al-Qaeda, kontrollen over hovedstaden. Men siden er oprørerne blevet tvunget ud af de fleste af de større byer i det centrale og sydlige Somalia af fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union.

Derfor har de slået tilbage med en række angreb, og i begyndelsen af april gik en bombe af uden for Somalias største banks hovedkvarter, efter al-Shabaab beordrede banken til at holde op med at drive virksomhed i de områder, som er under gruppens kontrol.

5. april advarede briterne om, at »terrorister er i den sidste fase af planlægningen af angreb i Mogadishu«.