Albrechtsen vil følge med Brøndby i 1. division

Men pludselig, som en bølge af stemmer, steg brølet fra de godt 30.000 tilskuere på stadion til et inferno, der fik WBA-spillerne til at kaste sig grædende over hinanden, mens den solbeskinnede bane blev sort af mennesker i en af tidens smukkeste, hvor også udeholdets fans jublede med.

WBA havde i sidste spillerunde af Premier League vundet 2-0 over Portsmouth hjemme, hvilket ikke var nok. De øvrige resultater skulle også flaske sig, for hele fire hold var i farezonen for nedrykning. Fansene havde alle radioer med på stadion, og et minut efter slutfløjtet kom den forløsende melding fra de andre stadioner. Birmingham-klubben var reddet fra nedrykning. WBA, som ved juletiden var hele otte point under stregen, var nu reddet.

’The Great Escape blev redningen døbt. Det var i maj 2005, og midt jublen, midt i klumpen af fans og spillere, var Martin Albrechtsen.

Som at vinde CL

- Det var som at vinde Champions League. Det var fuldstændigt vildt, og hvis det endelig sker, at vi her i Brøndby skal blive i Superligaen på den måde, må det jo ske, men det var virkelig fuldstændigt hjernedødt vildt, husker Martin Albrechtsen og fortsætter:

- Inden kampen sad nerverne jo virkelig uden på trøjen, og vores spillere drak store glas cognac for at dulme nerverne, inden vi gik på banen, fortæller Albrechtsen, der trods den positive erfaring med cognac nok ikke bringer alkohol med på Brøndby Stadion inden en eventuel afgørende, sidste spillerunde.

For Albrechtsen håber på, at BIF har reddet sig inden sidste spillerunde, og holdet skal helst have spillet sig til nok point i denne måned, sådan at maj måned ikke bliver alt for spændende, siger han. Men den 33-årige forsvarer er afklaret, hvis det sker. Med sin nylige forlængelse på to år er han klar til at tage turen ned til næstbedste række og er den første spiller i truppen, der melder så klart ud.

- Hvis det sker, og det er der naturligvis ingen, der håber på, så tager jeg det med. Det vil naturligvis ikke være optimalt, men jeg er klar til det, og hvis det skulle ske, skal jeg være en af grundstenene på holdet; hjælpe folk på holdet og være den, der går forrest for at få os op i Superligaen igen. Hvis det skulle ske, er det for mig personligt ikke jordens undergang, men alt fokus ligger på de næste seks uger og på at redde os, siger han.

Har vægtet børnene

Den stærke forsvarer udfører sin del. Erfaringen fra de to år i FC København, tre år i FC Midtjylland og de fem år i England med rutine fra bundkrig skal give modenhed og fylde på det unge, uerfarne BIF-mandskab. Og Albrechtsen har siden han kom til BIF fightet sig til en startplads blandt et hav af midterforsvarere, og senest scorede han to mål i sejren over AGF.

Det er ikke mindst livet udenfor banen, der i modsætning til kaosset i klubben i øjeblikket giver ham en stabilitet og ro, der i sidste ende er udslagsgivende for hans præstationer på banen.

- Jeg har jo været otte år væk fra København, og det er lang tid. Jeg har vægtet højt, at jeg har kunnet bo i København for at være tæt på mine børn. Det er rart at være hjemme blandt venner og familie, især når ens børn bor her fast. At de kom hver anden weekend til Herning var noget rod, så jeg er glad for, at der er kommet ro på den del, og at de også får ro på deres hverdag. Så naturligvis betød pengene ikke alt for mig denne gang, siger han med henvisning til den nylige forlængelse.

Trætte af negativt fokus

Det er denne ro, han sammen med de øvrige erfarne i truppen skal bruge til at sprede den coolness, der skal til for at redde klubben.

- Det er klart, at jeg tager den opgave på mig. Min erfaring gør, at jeg er bedre til at ignorere alt det negative, der er omkring denne klub, for jeg har jo prøvet masser af ting i løbet af min karriere. Derfor er jeg bedre til at skelne mere mellem sort og hvidt mere, end hvis jeg var 21 år, siger han.

- Men det har da ikke været sjovt. Alt det her tumult og skriverier hver eneste dag om det ene og det andet har været meget forstyrrende, og det er aldrig rart, at man går rundt og er usikker på ens løn, eller om man har en arbejdsplads ugen efter, siger Albrechtsen, der på trods af sin erfaring fra store klubber aldrig har oplevet et så stort mediepres som ude på Vestegnen.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de klubber, jeg har været i. Jeg synes, det er helt ekstremt, at hvis BIF blot sælger en lille andel af noget, så er det på forsiden af BT og EB. Det kommer bag på mig, at man gider at gå op i så mange ligegyldige ting, som jeg føler der bliver skrevet om; gamle historier, der kommer frem igen, og ting, der slet ikke har noget med nutiden at gøre. Man bliver ved med at grave i Brøndby, og måske har det været meget spændende at læse, men min fornemmelse er, at folk er begyndt at bliver trætte af at læse alle de ligegyldige historier, siger han.

Tabermentalitet

Mediepresset og de dårlige sportslige resultater hænger ifølge forsvareren sammen, mens den konstante placering i bunden har påvirket truppen i en negativ retning.

- Hvis man får en dårlig start på sæsonen, og man kommer til at hænge i bunden, så har det stor betydning. At være i bunden betyder meget mentalt, det sætter sig overalt, i hovedet og i kroppen på en. Derfor får man lidt af en tabermentalitet, når man ligger i bunden. Hvis man er et vinderhold, kan et nederlag gøre rigtigt ondt, men man rejser sig altid igen. Hvis man er blevet vant til at tabe, så bliver det en ond cirkel, som det er svært at komme ud af igen, fordi man tænker på konsekvenserne for et nederlag, siger Albrechtsen, som stadig kan mærke troen på overlevelse.

- Vi viser stadig, vi har modet, gejsten og gnisten, der skal til. Vi giver aldrig op, og for at redde os skal vi vise det i en hel kamp og ikke kun i en halvleg. Og jeg vil selv gøre alt, fysisk føler jeg mig nærmest bedre end jeg nogensinde har været, og jeg føler stadig, jeg har meget at give af.

 

Dagens Gossip