Alm. Brand holder stadig hånden under landmænd

Det siges, at brændt barn skyer ilden - men ordsproget gælder tilsyneladende ikke alle brændte banker. I hvert har Alm. Brand Bank kastet sig endnu længere ind i det bål, banken har brændt sig godt og grundigt på de seneste år.

På trods af, at porteføljen med landbrugsudlån i løbet af de seneste år har været et smertensbarn for Alm. Brand - der har måtte foretage store nedskrivninger på udlån til tabsgivende landbrugsbedrifter - har banken nu lånt flere penge ud til landmænd.

Som det fremgår af Alm. Brand Banks halvårsregnskab, har banken øget sine udlån til landbrugskunder fra 955 millioner kroner sidste år til 971 millioner kroner i år. Det er stik imod tidligere udmeldinger fra banken om, at den ville nedbringe sin eksponering til det kriseramte erhverv.

Topchef: Vi låner ud for at beskytte udlån

Men selvom tallene kan se bemærkelsesværdige ud, så giver det god mening, siger Alm. Brands topchef, Søren Boe Mortensen.

Han forklarer, at banken udelukkende giver lån til eksisterende landbrugskunder - og kun hvis de nye lån øger sandsynligheden for, at de gamle lån bliver tilbagebetalt.

»Man kan godt sætte sig ned og sige, at vi overhovedet ikke vil låne penge ud til nogen landmænd, og så er vi i hvert fald sikre på, at der ikke er nogen eller meget få, der kommer til at betale deres lån tilbage af dem, der har problemer. Og det er jo ikke nødvendigvis den rigtige løsning,« siger han til Berlingske Business og fortsætter:

»Det, der er det rigtigt svære, er at vurdere, hvilke af landmændene der med forventede markedsvilkår vil være i stand til at skabe nok indtjening til, at de kan tilbagebetale lånene og hvilke landmænd, hvor vi må sige, at perspektivet ikke er der længere. Det er den afvejning, vi skal lave hver gang.«

Tiderne ser bedre ud

Han fremhæver blandt andet, at tiderne i øjeblikket ser bedre ud for mange landmænd, end de har gjort de sidste fire til fem år, i det at prisen på mælk og svin stiger.

Samtidig falder kornpriserne, hvilket betyder lavere foderomkostningerne for mælke - og svineproducenterne, som udgør hovedparten af landmænd i Danmark.

»Deres indtjening er klart steget. Og hvis de så står og siger: »Nu er min mælkerobot gået i stykker, og jeg er enten nødt til at stoppe, eller også er jeg nødt til at låne penge til en ny mælkerobot, så jeg kan fortsætte med at tjene penge.« Så er vores hårde valg at finde ud af, om vi tror på, at det giver mening at give et nyt lån på en eller to millioner kroner til en ny mælkerobot,« siger Søren Boe Mortensen og fortsætter:

»Og derfor er der ikke et sort/hvidt svar. For det er nemt at sige nej, men det er ikke nødvendigvis klogt,« siger Søren Boe Mortensen.

Alm. Brand har dog været igennem med et omfattende oprydningsarbejde i landbrugsporteføljen og samlet reduceret antal af landbrugskunder fra cirka 120 kunder for fire år siden til cirka 80 kunder i dag. Til gengæld er udlånene per landmænd vokset til gennemsnitligt 12 millioner kroner.

Analytiker studser over udlån

Hos Danske Bank studser analytiker Lars Holm også over, at Alm. Brand har øget sine udlån til landbruget. Han understreger dog, at han ikke har adgang til Alm. Brands udlånsbøger, og derfor heller ikke kan vurdere, om banken har lavet de rigtige dispositioner.

»Jeg kan jo ikke se den enkelte landmands situation. Jeg synes, at det er fornuftigt, hvis man mener, at man ved øgede udlån har større sandsynlighed for at sine eksisterende lån tilbagebetalt. Det er jo logik,« siger Lars Holm og fortsætter:

»Men man kan jo bare spørge: Hvor lang tid skal det blive ved? De nedskriver jo stadig på det her segment og historisk har der været store tab på landbrug.«

Analytikeren påpeger også, at pga. Finanstilsynets nye skærpede regler om nedskrivninger på landbrug, så står banken nu i den paradoksale situation, at når de giver nye udlån til de eksisterende landbrugs-kunder, så skal de nedskrive på lånene med det samme.

»De er alle sammen mærket som kunder med indikation på værdiforringelse. Og det gør, at de stort set skal nedskrive det samme beløb, som de yder af lån,« siger Lars Holm.

Finanstilsynet er ikke efter os

Finanstilsynet har også anbefalet flere banker at nedbringe deres risiko for tab på landbrug. Søren Boe Mortensen afviser dog, at Alm. Brand Banks landbrugsudlån er et område, som Finanstilsynet har sat særligt fokus på

»Vi har dialog med tilsynet hvert år omkring udlånsporteføljen. Men tilsynet har ikke nogen bemærkninger til den måde, vi håndterer udlånsporteføljen på. De kender vores strategi og vores bevæggrunde,« siger han.

I dagens regnskab har Alm. Brand bogført nedskrivninger på landbrugsporteføljen for 44 millioner kroner, hvilket er en væsentlig årsag til bankens underskud på 135 millioner kroner i andet kvartal. Topchefen regner dog med, at nedskrivningerne er faldet til næste år.

»Det skulle de meget gerne være. Vi er godt klar, at det her er en udvikling, som ikke er god og vi ønsker ikke fortsat at se dette billede,« siger han.

 

Dagens Gossip