Amerikansk centralbank holder foden på vækstspeederen

Kommentatorer havde ellers ventet nyt om den månedlige 85 milliarder doller store saltvandsindsprøjtning, banken i øjeblikket bruger til at holde hånden under den amerikanske økonomi. Det sker delvist på grund af bekymring for en lav inflation i landet.

»Komiteen erkender, at den permanente inflation under to procent kan udgøre en risiko for de økonomiske udsigter, men det forventes, at inflationen bevæger sig tilbage mod sit mål på mellemlang sigt,« lyder det i en pressemeddelelse.

Den tøvende holdning på rentemødet skal ses i lyset af en særdeles positiv dag for den amerikanske økonomi. Det amerikanske bruttonationalprodukt voksede i andet kvartal med 1,7 procent (omregnet til årstal), og væksten var primært båret af øget efterspørgsel på hjemmemarkedet.

De gode tegn kommer i kølvandet på finanspolitiske stramninger i USA, og derfor læser kommentatorer og analytikere tallene som en indikation af, at den amerikanske økonomi er på vej til bedre at kunne stå af sig selv.

Centralbanken betegner dog selv væksten som »beskeden«.

I juni måned åbnede centralbankchef Ben Bernanke ellers for muligheden om at lette på speederen i det ekstraordinære opkøbsprogram, som er indrettet til at stimulere økonomien. Den såkaldte »Quantitative easing« er en art vækstpakke, hvor Den Amerikanske Centralbank forpligter sig til at opkøbe længerevarende virksomhedsobligationer og andre finansielle produkter for 85 milliarder dollar om måneden særligt i banker og andre finansielle virksomheder. Det sker for at holde den lange rente nede.

I pressemeddelelsen lyder det som tidligere, at man vil opretholde opkøb i den størrelsesorden, indtil ledigheden falder.

Onsdag skabte også den såkaldte lille jobrapport begejstring for den amerikanske økonomi. Den viste, at jobmarkedet var vokset med 200.000 job i juli, og det kom som en overraskelse for de fleste økonomer, som ifølge Bloomberg havde ventet en stigning på omkring 180.000 job. Rapporten er sponsoreret af den private virksomhed ADP og betragtes som regel som en valid forsmag på den officielle jobrapport, som bliver offentliggjort fredag 2. august.

 

Dagens Gossip