Amerikansk jubelbrøl: Flere job end ventet

Flere amerikanere har et job at stå op til.

Arbejdsløshedstallene for november fastslår, at der blev skabt 146.000 arbejdspladser uden for landbruget.

Ifølge Arbejdsministeriet i Washington tager det livet af dystre spekulationer om, at superstormen Sandy, der i efteråret ramte USA's østkyst, har forværret jobsituationen.

Faktisk viser tallene, at arbejdsløshedsprocenten i november var på 7,7 procent. Økonomiske analytikere havde ventet, at den ville være uændret på 7,9 procent.

De 7,7 procent er den laveste arbejdsløshedsprocent siden december 2008, men tallet dækker over, at mange amerikanere har opgivet at finde et arbejde.

De er derfor droppet ud af statistikken.

De amerikanske arbejdsgivere holder også fortsat igen med for alvor at ansætte folk på grund af usikkerheden om, hvad der sker efter nytår.

Da rammer USA den såkaldte økonomiske afgrund, hvor nedskæringer og skatteforhøjelser for 600 milliarder dollar - næsten 4000 milliarder kroner - automatisk træder i kraft, hvis politikerne i Washington ikke forinden er nået frem til en budgetaftale.

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen vurderer, at der overvejende er tale om en positiv arbejdsmarkedsrapport fra USA.

- Omend der gerne skulle ske en acceleration i jobskabelsen fra det nuværende niveau for virkelig at trække den amerikanske økonomi fri af dyndet, siger han.

På den negative side tæller, at beskæftigelsen i oktober og september er justeret ned. Men de 146.000 nye job er betydeligt bedre end det forventede tal på 85.000.

Jes Asmussen glæder sig over, at den private beskæftigelse i USA er vokset pænt - ikke mindst i lyset af problemer med orkanen Sandy og bekymringen for, at virksomhederne holder sig tilbage med at ansætte, fordi der endnu ikke er klarhed over amerikansk økonomi efter årsskiftet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip