Amerikanske jobtal fortsætter med at overraske positivt

Skrevet af admin

09/01/2015

Mest læste i dag

I december blev der skabt 252.000 job i USA udenfor landbruget. Samtidig er arbejdsløsheden faldet til 5,6 procent, oplyser nyhedsbureauet AFP.

De 252.000 job - der udgør det såkaldte kongetal - er 12.000 flere, end økonomerne forventede, og det er 11. måned i træk, at der bliver skabt over 200.000 job udenfor landbruget i USA.

Det er ikke sket siden 1994.

Faldet i arbejdsløshedsprocenten er også en god nyhed, da det er første gang i seks et halvt år, at det tal er så lavt.

Jobskabelsen i december var dog ikke så stærk som i november, hvor der blev skabt 321.000 job udenfor landbruget.

Hos Dansk Industri er man begejstret på den amerikanske økonomis vegne.

- Det amerikanske jobmarked er i topform. Den samlede beskæftigelse uden for landbruget var på mere end 140 millioner personer ved årets udgang, hvilket er det største antal beskæftigede i USA nogensinde, siger chefkonsulent Allan Sørensen

Det kan smitte af på Danmark, mener han.

- Høj vækst og en stærk dollar giver danske virksomheder rigtig gode muligheder. Vi eksporterer årligt for knap 100 milliarder kroner til det amerikanske marked, og det er min klare forventning, at eksporten til USA vil sætte rekord i 2015, siger han.

Hos PFA Pension er man også positiv i sin analyse af den amerikanske økonomi, men man er også opmærksom på, at kritikere hævder, jobskabelsen kommer på en billig baggrund.

- Mulighederne på jobmarkedet i USA er klart bedre i dag end for nogle år siden, selvom der stadig er kritiske røster, der fremhæver, at mange af de nye job er midlertidige eller deltidsstillinger, siger Rasmus Pilegaard, der er chefstrateg hos PFA.

Han vurderer, at amerikansk økonomi snart er så stabil, at den amerikanske centralbank snart kan finde på at hæve renten.

- Den amerikanske centralbank har klart signaleret, at økonomien er robust nok til, at man kan begynde at se enden på de kriserenter, der trådte i kraft for seks år siden, siger Rasmus Pilegaard.

/ritzau/