Amerikanske medaljevindere behandlet af kontroversiel læge

Det er en række af de spørgsmål, som den internationale atletikverden står tilbage med efter, at det er kommet frem, at en lang række amerikanske topatleter har været i behandling hos den omdiskuterede læge Jeffrey Brown. Brown har udskrevet recepter til atleterne for at kurere dem for lavt stofskifte. Blandt hans tidligere og nuværende patienter finder man både gamle ikoner som den mangedobbelte OL-guldvinder Carl Lewis og sidste år olympiske sølvvinder på 10.000 meter, Galen Rupp.

For nogle år siden var der uforholdsvis mange udholdenhedsatleter, der led af astma og måtte have medicin for det. Medicin som også kunne forbedre vejrtrækningen og dermed præstationsevnen hos raske atleter. Gør det samme sig gældende her?

Normalt er lavt stofskifte en sygdom, der primært rammer kvinder i overgangsalderen og ældre, men Browns patienter inkluderer mange kendte atleter.

- Blandt de patienter jeg har behandlet er der 15 olympiske guldvindere, siger han til Wall Street Journal.

Blandt sine kollegaer står han alene med synspunktet om, at udholdenhedssport kan udløse en hormonel ubalance, der sætter stofskiftet i stå.

- Når man ser et stort antal atletiske mænd, der bliver behandlet for lavt stofskifte, vil det normalt blive opfattet som usædvanligt, hvis ikke ligefrem mistænkeligt, siger en læge med speciale i hormonsygdomme, Ian Hay fra Mayo Clinic, som har beskæftiget sig med emnet i mere end 40 år, til den amerikanske avis i en artikel, som adskillige topatleter delte på Twitter onsdag morgen.

Jeffrey Brown har et godt navn blandt mange tops-psortsfolk. Han er på lønningslisten hos Nike, hvor den mest berømmede træner, Alberto Salazar kalder ham verdens bedste hormonlæge. Adskillige amerikanske topløbere har tidligere fortalt om, hvordan de er blevet behandlet af Brown.

Stoffet, som der typisk bliver udskrevet recepter på for at behandle lavt stoftskifte, hedder levothyroxine, og det er ikke på WADAs liste over forbudte stoffer. Men det betyder ikke, at det ikke virker præstationsfremmende.

Lægen Don Catlin, der tidligere har siddet i IOCs medicinske komité, mener, at det virker stimulerende.

- Det er en stimulans. Hvis du tager det og ikke har brug for det, så vil du blive stimuleret.

Det samme mener amerikaneren Anthony Famigletti, der deltog ved OL i 2004 og 2008 på 3000 meter forhindring. Han fik recept på stofskiftefremmende medicin i 2011, men stoppede med at tage det efter to måneder. Han missede OL-kravet med et halvt sekund.

- Jeg er ikke i tvivl om, at jeg ville have snuppet 0,48 sekund og meget mere, hvis min krop var blevet suppleret med syntetisk thyroid hormon, skrev han i sin blog.

Famigletti stoppede efter råd fra sin egen læge, og han bekræfter, at han havde fået recepten fra en læge, som har behandlet 'mange elite-atleter'.

En talsmand fra IOC siger til Wall Street Journal, at man mener, at hormonet kan virke enten stimulerende eller anorektisk, men at det virker præstationsnedsættende snarere end fremmende.

 

 

 

 

Dagens Gossip