Amnesty beskylder Islamisk Stat for etnisk udrensning

Oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS) har udført massedrab og systematisk etnisk rensning i det nordlige Irak. Det siger Amnesty International i en rapport tirsdag.

Menneskerettighedsgruppen baserer sine anklager på "hårrejsende udsagn" fra personer, der er undsluppet massakrer udført af den islamistiske bevægelse.

- De massakrer og bortførelser, der gennemføres af IS, giver rystende nye beviser på, at en bølge af etnisk udrensning mod mindretal skyller hen over hele det nordlige Irak, siger Amnestys Donatella Rovera, der befinder sig i Nordirak.

Den sunnimuslimske gruppe står bag halshugninger, korsfæstelser og offentlige steninger i de områder i Syrien og Irak, som den har erobret og udnævnt til et islamisk "kalifat".

I juni indledte IS en offensiv i Irak og sikrede sig delvis kontrol over fem provinser og jagtede personer fra minoritetsgrupper, herunder yazidier, shiamuslimske turkmenere og kristne.

- IS udfører afskyelige forbrydelser og har omdannet landdistrikter i Sinjar til blodfyldte slagmarker i den brutale kampagne for at udslette alle spor af ikke-arabere og ikke-sunnier, skriver Amnesty i rapporten "Etnisk udrensning af historisk omfang: Islamisk Stats systematiske jagt på mindretal i det nordlige Irak".

To af de værste massakrer fandt ifølge Amnesty sted i august mod yazidier i landsbyerne Qiniyeh og Kochoden, hvor antallet af dræbte "løber op i flere hundrede".

Overlevende beretter, at mænd og drenge blev kørt bort og massakreret eller henrettet enkeltvis af jihadisterne.

En person ved navn Salem fortalte Amnesty, at han havde skjult sig i 12 dage i nærheden af et sted, hvor andre landsbybeboere blev massakreret, før han kunne flygte. Mange hårdt sårede kunne ikke selv slippe væk og blev efterladt til "en forfærdelig død".

IS har også bortført hundredvis - måske tusindvis - af kvinder og børn, skriver Amnesty.

- Med massedrabene og bortførelserne er det lykkedes IS at terrorisere hele befolkningen i det nordlige Irak. Tusindvis er derfor flygtet af frygt for deres liv.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip