Menneskerettighedsorganisationen beskylder de tyrkiske myndigheder for at gå alt for hårdt til værks mod demonstrationerne, der udsprang i Gezi-parken og spredte sig den nærliggende Taksim-plads og andre dele af Tyrkiet.
»Forsøget på at knuse Gezi Park-protesterne og bevægelsen bag involverer en række voldsomme brud på menneskerettighederne. De inkluderer nægtelsen af retten til at samles for at demonstrere fredeligt og alt fra krænkelse af liv og frihed til tortur og mishandling,« siger Amnesty Internationals Tyrkiet-ekspert, Andrew Gardner, i en rapport om de tyrkiske uroligheder.
»Den grad af vold, som politiet brugte under protesterne i Gezi-parken, viser tydeligt, hvad der sker, når dårligt trænede og dårligt ledede politibetjente bliver beordret til at bruge magt og opfordret til at bruge den skånselsløst, velvidende at de formentlig aldrig vil blive retsforfulgt for deres overgreb,« fortsætter han.
Rapporten dokumenterer ifølge Amnesty International, at politiet skød tåregas direkte mod demonstranternes hoveder og overkroppe, at der blev brugt skarp ammunition, at der blev blandet kemi i strålerne fra vandkanonerne, at politiet forgreb sig på kvindelige demonstranter, at demonstranter blev gennemtævet, og at én demonstrant døde som følge heraf. Amnesty International hævder, at mindst tre dødsfald fra urolighederne kan kædes sammen med politiets hårde håndtering.
Urolighederne startede, da premierminister Recep Tayyip Erdogan oven i annonceringen af en række byggeprojekter holdt fast i, at Gezi-parken skulle laves om til et nyt storcenter. Det fik modstandere af regeringens byggelyst på gaden for at markere deres utilfredshed. Politiet blev beordret til at opløse de fortrinsvis fredelige demonstrationer, som tyrkere fra flere forskellige befolkningsgrupper deltog i, men jo hårdere politiet tog fat, jo flere demonstranter kom der på gaden. Amnesty International vurderer, at flere end 8.000 demonstranter, kom til skade.
Demonstrationerne mod regeringen startede 28. maj, tog til i juni og juli, spredte sig til flere dele af Tyrkiet og fortsatte ind i september uden dog at være så voldsomme som over sommeren.
Flere hundreder er blevet tiltalt efter Tyrkiets terrorparagraf for blot at deltage i demonstrationerne, uden der umiddelbart er beviser for, at de skulle have brugt vold mod politiet.
»Den tyrkiske regering bliver nødt til at lære at tolerere divergerende synspunkter, der bliver givet udtryk for via gadeprotester. Og den bliver nødt til at sikre sig, at politiet er udstyret og trænet til og instrueret i at håndtere dem ordentligt,« lyder det fra Andrew Gardner.
Regeringen, bestående af partiet AKP med Erdogan i spidsen, har sat en undersøgelse i gang af politiets ageren i Gezi-parken, hvis fremtid stadig er uvis.