Amnesty: Våbenaftale er en sejr for menneskerettighederne

»Dette er et historisk øjeblik. Efter mange års kampagner er de fleste stater nu blevet enige om en global traktat, der kan forhindre tilførslen af våben til lande, hvor de vil blive brugt til at begå grusomheder,« siger Brian Wood, chef for Amnestys kontor for Våbenkontrol og Menneskerettigheder.

»På trods af Iran, Nordkorea og Syriens dybt kyniske forsøg på at stoppe den, så har langt størstedelen af verdens nationer vist stor støtte til denne traktat, der med sit kernefokus på beskyttelse af menneskerettighederne kommer til at redde tusindvis af menneskeliv.«

154 FN-medlemsstater sagde ja til traktaten, som skal gør det obligatorisk for lande at indføre en national kontrol af våbeneksport, så våben ikke ender i hænderne på eksempelvis terrorister og kriminelle. Kun tre var imod, mens 23 undlod at stemme.

Traktaten forpligter alle regeringer til at vurdere risikoen for brud på menneskerettighederne ved overførsel af våben såvel som ammunition og udstyr til et andet land.

»Når man tager de store økonomiske interesser for våbenhandel og den politiske magt med i betragtningen, så er traktaten en hyldest til både det civile samfund, der har gået forrest i kampen for at redde liv, men også de regeringer, der har taget behovet for en traktat alvorlig«, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

3. juni kan de enige lande skrive under på traktaten, og 90 dage efter at den 50. underskrift er sat, træder aftalen i kraft.

 

Dagens Gossip