Anklage: Slavelignende forhold bag møbelproduktion

Ifølge Avisen.dk er en del af de lædermøbler, som danske forbrugere slæber hjem fra møbelforretninger, formentlig polstret med dårlig samvittighed.

Store møbelhuse som IKEA, IDEmøbler, Bolia og BoConcept køber op til 50 procent af deres læder i Brasilien. Men i landets regnskove, hvor kvæget går og græsser, før de laves til lædersofaer, tvinges fattige brasilianere til at arbejde, ofte uden at få mad, rent vand, eller løn for deres slid.

Det er organisationen Danwatch, et non-profit medie, der undersøger og formidler information om virksomheders påvirkning af mennesker og miljø på globalt plan, der er i besiddelse af dokumentationen.

»Moderne slaveri, giftige arbejdsforhold, mangel på beskyttelsesudstyr og mishandling af kvæg var ikke vanskeligt at dokumentere under vores feltrejse til Brasilien,« siger Peter Bengtsen, redaktør hos Danwatch.

Møbelfabrikanterne IKEA, IDEmøbler, Bolia og BoConcept kræver alle, at deres underleverandører underskriver en aftale om, at produktion af læder er sket under lovlige forhold.

Samtidig udfører ingen af virksomhederne nogen form for kontrol, der sikrer, at underleverandørerne overholder disse aftaler. Og dermed forsvinder garantien for, at butikkernes lædersofaer går fri af slavearbejde.

»Når ingen af de store møbelmærker kan garantere slavefri lædersofaer, og alle køber læder fra Brasilien, så har jeg svært ved at se, hvordan danske forbrugere kan vide sig sikre på, at læderet er produceret under ansvarlige forhold,« siger Peter Bengtsen.

Hos IKEA erkender man, at opdrættet af kvæg, der indgår i virksomhedens storsælgende sortiment, er uden for møbelhusets kontrol.

»Vores intention og ambition er at kunne spore al læder hele vejen tilbage til kvæg-opdrættet, men dette er ikke muligt endnu,« siger Jonas Engberg, Sustainability Manager hos IKEA.

 

Dagens Gossip