Anklager vil have brødre idømt fem års fængsel

25/03/2013 14:18

BNB

Nyheder
Mandag formiddag blev de to brødre på henholdsvis 19 og 24 år kendt skyldige i straffelovens paragraf 114 d, stykke 3, der omhandler terrortræning.Den 24-årige deltog i vinteren 2011-2012 i en træningslejr uden for den somaliske hovedstad Mogadishu, hvor han modtog træning og oplæring i at begå terroraktioner. Det skete med økonomisk og moralsk opbakning fra lillebroren, den 19-årige, der boede hos faren hjemme i Brabrand.De tre dommere og fem af de seks nævninge var enige i at kende de to brødre skyldige i terrortræning, og det er første gang i dansk retshistorie, at nogen dømmes efter afsnittet i terrorloven, der omhandler terrortræning.Der var dog ikke enighed om, at de to brødre også burde dømmes efter terrorfinansieringsparagraffen, paragraf 114 b, da man ikke fandt det sandsynliggjort, at de af lillebroren indsamlede midler skulle bruges til andet end storebrorens udgifter til ophold i Somalia.Strafferammen for terrortræning er op til seks års fængsel, og anklager Torben Thygesen procederede for en straf til begge brødre på mellem fire og fem års fængsel.Torben Thygesen henviste til den såkaldte Fighters and Lovers-sag fra 2008, hvor fire personer blev dømt op til seks måneders fængsel for at sælge T-shirts og sende penge til terrororganisationerne PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse) og den colombianske oprørsbevægelse, FARC.»Det her er en langt mere alvorlig sag,« sagde Thygesen med henvisning til den aktuelle sag.»Her har der været et forsæt til at begå terror. Det blev ganske vist afbrudt, men hensigten var der,« siger Torben Thygesen i sin procedure til de tre dommere og seks nævninge.Forsvarerne for de to brødre lagde derimod op til væsentlig mildere straffe, der skulle tælles i måneder frem for år.De to brødre har hele tiden nægtet sig skyldige. Den 24-årige har via sin advokat, Finn Søgaard, forklaret, at han udelukkende var taget til Somalia for at besøge sin familie. De båndede telefonsamtaler med lillebroren, hvor der blev talt om terroraktioner, var alene »pral« over for lillebroren for at få den 19-årige til at sende flere penge ned til storebrorens ophold i Somalia.Forsvarerne lagde også vægt på, at der ikke er fundet endelige beviser for, at pengene fra lillebroren - cirka 20.000-25.000 kroner - vitterligt er gået til terrorbevægelsen al-Shabaab.Forsvarerne understregede også, at de to brødre allerede har siddet varetægtsfængslet i sagen i cirka ti måneder.Inden dommere og nævninge blev sendt ud for at udmåle straflængden, blev de to brødre spurgt, om de havde noget at tilføje. Det fik den 24-årige, der hidtil har forholdt sig meget fåmælt, til at sige:»Danmark har været vidne til et justitsmord. Det kan anklageren så have i baghovedet og sove trygt med i aften.«Strafudmålingen ventes at være klar klokken 14.

Mest læste i dag

Mandag formiddag blev de to brødre på henholdsvis 19 og 24 år kendt skyldige i straffelovens paragraf 114 d, stykke 3, der omhandler terrortræning.

Den 24-årige deltog i vinteren 2011-2012 i en træningslejr uden for den somaliske hovedstad Mogadishu, hvor han modtog træning og oplæring i at begå terroraktioner. Det skete med økonomisk og moralsk opbakning fra lillebroren, den 19-årige, der boede hos faren hjemme i Brabrand.

De tre dommere og fem af de seks nævninge var enige i at kende de to brødre skyldige i terrortræning, og det er første gang i dansk retshistorie, at nogen dømmes efter afsnittet i terrorloven, der omhandler terrortræning.

Der var dog ikke enighed om, at de to brødre også burde dømmes efter terrorfinansieringsparagraffen, paragraf 114 b, da man ikke fandt det sandsynliggjort, at de af lillebroren indsamlede midler skulle bruges til andet end storebrorens udgifter til ophold i Somalia.

Strafferammen for terrortræning er op til seks års fængsel, og anklager Torben Thygesen procederede for en straf til begge brødre på mellem fire og fem års fængsel.

Torben Thygesen henviste til den såkaldte Fighters and Lovers-sag fra 2008, hvor fire personer blev dømt op til seks måneders fængsel for at sælge T-shirts og sende penge til terrororganisationerne PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse) og den colombianske oprørsbevægelse, FARC.

»Det her er en langt mere alvorlig sag,« sagde Thygesen med henvisning til den aktuelle sag.

»Her har der været et forsæt til at begå terror. Det blev ganske vist afbrudt, men hensigten var der,« siger Torben Thygesen i sin procedure til de tre dommere og seks nævninge.

Forsvarerne for de to brødre lagde derimod op til væsentlig mildere straffe, der skulle tælles i måneder frem for år.

De to brødre har hele tiden nægtet sig skyldige. Den 24-årige har via sin advokat, Finn Søgaard, forklaret, at han udelukkende var taget til Somalia for at besøge sin familie. De båndede telefonsamtaler med lillebroren, hvor der blev talt om terroraktioner, var alene »pral« over for lillebroren for at få den 19-årige til at sende flere penge ned til storebrorens ophold i Somalia.

Forsvarerne lagde også vægt på, at der ikke er fundet endelige beviser for, at pengene fra lillebroren - cirka 20.000-25.000 kroner - vitterligt er gået til terrorbevægelsen al-Shabaab.

Forsvarerne understregede også, at de to brødre allerede har siddet varetægtsfængslet i sagen i cirka ti måneder.

Inden dommere og nævninge blev sendt ud for at udmåle straflængden, blev de to brødre spurgt, om de havde noget at tilføje. Det fik den 24-årige, der hidtil har forholdt sig meget fåmælt, til at sige:

»Danmark har været vidne til et justitsmord. Det kan anklageren så have i baghovedet og sove trygt med i aften.«

Strafudmålingen ventes at være klar klokken 14.