Anklager vil have fem unge terrordømt

Der er ingen tvivl for anklager Bo Bjerregaard om, at fem unge mænd skal dømmes for terrorisme.

Det kom frem under hans afsluttende procedure i sagen mod fem mænd mellem 21 og 24 år, som er tiltalt efter straffelovens terrorparagraf for at stå bag politisk motiverede brandstiftelser.

- Da anklagemyndigheden indstillede til at rejse tiltale for terror, var det, fordi vi mente, at betingelserne var opfyldt. Og efter retssagen er vi ikke i tvivl.

Tobias Melsted, Anders Christtreu, Daniel Holst og PJ blev taget på fersk gerning om natten den 26. april 2011 under et forsøg på at sætte ild til Politiskolen. Den femte mand, FP, blev anholdt i maj.

Ud over brandforsøget handler anklagerne om et brandattentat med molotovcocktails mod den græske ambassade og for at have planlagt vold og brandstiftelse på loftet i Rejsestalden på Christiania.

Derudover er PJ og FP tiltalt for flere brandattentater og forsøg på brandstiftelse i 2010 og 2011 blandt andet mod Kopenhagen Fur, Nestlé, Politiskolen og PET i Søborg. I alt er der sket skader for 10 millioner kroner.

Ifølge anklager Bo Bjerregaard er der tre centrale temaer i sagen: Om de fem er gerningsmændene, om de havde terrorforsæt og forsæt til omfattende ødelæggelser. Tre spørgsmål, som anklagemyndigheden mener at kunne svare ja til.

For det første peger Bo Bjerregaard på de massive beviser mod de tiltalte, som både viser, at de havde til hensigt at lave omfattende ødelæggelser og begå terror.

- Det er begået med forsæt om at skræmme befolkningen. Det omfatter også handlinger, hvis mål alene er at skabe almindelig uro og kaos.

Bo Bjerregaard forklarer, at den laveste grad af forsæt om at begå terror er opfyldt, fordi de unge mænd var klar over, at deres handlinger muligvis ville skræmme befolkningen eller ødelægge central struktur, og stadig gennemførte dem.

- Målet er nøje udvalgt som repræsentanter for staten eller systemet. Sammenholder man det med, at de tiltalte har nær tilknytning til den ekstreme venstrefløj, så peger det på terror.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip