Anmeldte hudsygdomme mere end fordoblet på syv år

Det kan starte som en lille uanselig revne i huden. Men hudsygdomme kan sprede sig og er ofte umulige at slippe af med, når man først har fået dem. Og flere og flere danskere får dem som følge af deres arbejde. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø tirsdag.

Fra 2005 til 2012 steg antallet af anmeldte erhvervsbetingede hudsygdomme fra 1.337 til 2.900. Samtidig udgjorde de erhvervsbetingede hudsygdomme 37,6 pct. af alle anerkendte erhvervssygdomme i 2012, viser tal fra Arbejdsskade- styrelsen.

– Det skyldes nok flere forhold. Et er, at der ikke er sket nok for at forebygge. Noget andet er, at hudlægerne er blevet bedre til at indberette hudsygdomme, der kan være erhvervsbetingede, siger Jeanne Duus Johansen, professor på Hud- og allergiafdeling ved Gentofte Hospital og leder af Videncenter for Allergi.

Hun tilføjer, at der har været en stærk stigning i brugen af visse allergifremkaldende stofferm som for eksempel konserveringsmidlet metyl-isothiazolinon. Stoffet findes hyppigst i maling, og har givet flest problemer der, men findes også i rengørings- og poleringsmidler og kan være i mange forskellige produkttyper.

I det hele taget omgiver mange erhvervsgrupper sig med en række allergifremkaldende stoffer. De bliver ofte brugt i forskellige industrielle produkter, såsom maling og lakker, men også i rengøringsmidler, poleringsmidler og til kemisk behandling og overfladebehandling.

Kan medføre erhvervsstop

Hudsygdomme er en udbredt erhvervsrisiko og udgør en tredjedel af alle erhvervsbetingede sygdomme. Hudsygdomme er samtidig den mest anerkendte erhvervssygdom og den næstmest anmeldte.

– Hudsygdomme er anderledes end andre erhvervsbetingede sygdomme ved, at de kommer meget tidligt. De kan ses hos folk, der er under 35 år, og opstår hyppigt allerede under uddannelsen, forklarer Jeanne Duus Johansen.

En dansk undersøgelse fra 2012 viste, at otte pct. af eleverne havde håndeksem, inden de startede på frisøruddannelsen. Efter halvandet år var det 28 pct.

– Det har konsekvenser for ens erhvervskarriere, at man får et sådant handikap i sit erhverv. Det kan betyde, at man må stoppe med sin uddannelse, stoppe med erhvervet, at man måske ikke kan blive det, man har drømt om, og oven i kø- bet kan man have svært ved at forblive på arbejdsmarkedet. For når man først har fået en hudsygdom, så kan den være svær at slippe af med igen, slår Jeanne Duus Johansen fast.

Tal fra Gentofte Hospitals hudlæger viser, at frisører stadig topper listen, dernæst kommer i nævnte rækkefølge: Bagere, kosmetologer, slagtere, malere, kokke, låsesmede, mekanikere og maskinarbejdere, der alle har høj risiko for at udvikle en erhvervsbetinget hudsygdom.

 

Dagens Gossip