Annonceaviser advarer mod billethajer i festivalsæsonen

Bare lige et hurtigt smut på festival i Roskilde eller Skanderborg. Sådan tænker mange danskere, når de stikker snuden ned i bunken af festivalbilletter på nettet. Men når noget lyder for godt til at være sandt, er det det som oftest også.

Ifølge Richard Wraae, direktør for Gul&Gratis, er problemet med billethajer ikke »dominerende«, men når der er festivaller, piller avisen generelt flere suspekte annoncer af end ellers.

Billethajerne forsøger også ofte at få de interesserede købere til at kommunikere på SMS i stedet for på Gul&Gratis, der er overvåget, fortæller han.

»Hvis kommunikationen ryger over på SMS, så skal man være opmærksom på, at man er på egen hånd,« siger Richard Wraae, som opfordrer brugerne til at holde sig fra bankoverførsler - i hvert fald inden de har billetten i hånden. Direktøren understreger dog, at der er meget få svindelsager blandt de op mod 20.000 handler, der finder sted om dagen.

Hos konkurrenten Den Blå Avis (DBA) gennemførte man sidste år en sikkerhedsændring, der betyder, at sælgere kan »vise sig« ved at indtaste deres nemID.

»Det betyder, at vi, køber og politiet, hvis det kommer dertil, ved, hvem sælger er. Det har i sig selv en afskrækkende effekt,« siger Lene Kristensen, supportchef hos DBA, om tiltaget.

Det frivillige tiltag har mindsket antallet af svindelsager med 12 procent, men der er stadig folk, der forsøger at tjene penge ved at overtræde loven.

LÆS OGSÅ: Forsvundet i posten: Universal Music annullerer Roskilde-billetter

»Selv om vi gør alt, hvad vi kan for at stoppe svindlen, så er der stadig annoncer, vi må fjerne, fordi der er tale om forsøg på svindel eller sortbørshandel,« siger hun.

DBa opfordrer således på sin hjemmeide også til, at man så vidt muligt mødes med sælger på vedkommendes privatadresse, og at man altid får navn, adresse, fastnet- og mobilnummer på personen - og tjekker det på Krak.

Henrik Theil, kommunikationschef i brancheorganisationen for danske netbutikker, FDIH, fortæller, at den nemmeste måde at undgå svindel og humbug på er ikke at være for blåøjet.

»Hvis billetter til Roskilde, hvor en genopstået Elvis spiller, kun koster 2.000 kroner for to styk, ja så er der noget galt - med andre ord; hold nu øjne og ører åbne,« siger han.

Ifølge Lene Kristensen fra DBA er der især én ting, der skal få alle advarselslamperne til at blinke hos forbrugerne.

»Hvis man bliver bedt om at overføre til en udenlandsk bankkonto, skal man takke pænt nej, viser vores erfaringer,« siger hun.

Bliv ved med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

 

Dagens Gossip