Når danske lønmodtagere har indbetalt for meget for eksempelvis forsikringer, er de resterende beløb blevet overført til virksomhederne, og herfra er de aldrig blevet udbetalt til medarbejderne, skriver avisen.
De berørte personer betaler typisk for en livsforsikring, hvor præmien bliver trukket over lønnen. Hvert år gør forsikringsselskaberne regnestykket op, og er der overskud, bliver det udbetalt til virksomhederne, som ikke kanaliserer dem videre. Dermed betaler de ansatte en overpris for forsikringen, og det forarger HK.
»Det er tyveri. Folk kan se på lønsedlen, at et beløb trækkes til pensionen, og så går man ud fra, at pengene går til det. Man går ud fra, at man betaler, hvad det koster for de her forsikringer. Men det har været tilfældet, at man betaler en overpris i en lang række situationer. Folk må have en forventning om, at de får rådighed over de penge, de har betalt for meget«, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat, til Politiken.
Fagforeningen arbejder i øjeblikket på at sikre dens medlemmer, at de får risikobonussen udbetalt. HK Privat oplyser blandt andet medlemmerne om problemet og opfordrer dem til at gå til firmaet eller pensionsselskabet for at undersøge, om de har penge til gode.
»Det er umuligt for den enkelte at stille op mod den internationale finanskapital. Så hvis man bliver afvist eller lignende, så skal man gå til os. Vi vil gerne forfølge sagerne, og vi har en fornemmelse af, at det kan dreje sig om rigtig, rigtig mange penge. Det har nemlig været udbredt praksis i mange år«, siger Simon Tøgern til Politiken.
Tidligere har Finanstilsynet underkendt, at pensionsselskaberne udbetaler risikobonussen til virksomhederne. Men tilsynet har ikke pålagt dem at betale pengene tilbage, da det er svært at afgøre, hvor meget den enkelte er berettiget til.