Antallet af trafikdræbte sætter flot rekord

Dansk trafik er på vej mod et historisk resultat.

Meget tyder på, at antallet af trafikdræbte i 2012 havner under 200. Onsdag formiddag lå antallet på 158 dødsfald.

I 2011 døde 220 personer i trafikken. Og Danmark har ikke været under 200 trafikdræbte de seneste 70 år.

- Det ser ud til, at det skal gå fuldstændigt galt, hvis vi ikke når under de 200 i år, siger Jesper Sølund, informationschef for Rådet for Sikker Trafik.

Han understreger, at det stadig er for tidligt at fastslå hvilke omstændigheder, der ligger bag den positive udvikling. Men han har nogle bud.

- Vi ved, at der er en sammenhæng mellem hastighed og antallet af dræbte. Og 1. januar i år fik vi nogle markant højere bøder. Specielt for hastighedsovertrædelser. Og det ser ud til, at det har haft en indflydelse, siger Jesper Sølund.

Rådet for Sikker Trafik vil ikke spå om, hvorvidt man fremover kan forvente endnu færre dødsulykker. Bilisternes adfærd følger nemlig samfundets tilstand, og krisen kan faktisk have en indflydelse på antallet af trafikulykker.

- Der er ingen tvivl om, at krisen tydeligvis påvirker ulykkestallene. Krisen lægger ligesom en dæmper på folks adfærd med hensyn til hastighed og sprit. Så de her tal skal ikke være en sovepude, siger Jesper Sølund.

December er som regel en farlig trafikmåned på grund af det kolde vejr og de mange julefrokoster. Men det er gode nyheder for trafiksikkerheden, at det i disse dage drysser ned med sne over det danske land.

- Helt grundlæggende er det sådan, at vi ved, at hvis det bliver sådan rigtigt snevejr, så er det alt andet end lige en fordel for trafiksikkerheden, for så kan alle se, at det er glat. Så kommer hastighederne ned. Så kommer der flere buler, men ikke så meget blod.

- Og omvendt, hvis vi har en grøn og varm vinter, så kører man, som man vil, og så plejer der at komme flere ulykker, siger Jesper Sølund.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip