Apple anker dom for ulovlige priser på e-bøger

Men Apple afviser blankt:

»Apple har ikke konspireret for at fastsætte priserne på e-bøger, og vi vil fortsat kæmpe mod disse falske anklager. Vi har intet gjort galt, og vi vil anke dommerens afgørelse,« siger en talsmand for Apple oven på dommen ifølge AFP.

Dommer ved retten i New York Denise Cote fastslog ifølge Reuters, at Apple konspirerede med forlagene om at begrænse handlen med e-bøger for at drive priserne i vejret. Hun vil nu indkalde til en ny høring for at afgøre størrelsen på erstatningen, som Apple skal betale.

De fem forlag - Penguin, Hachette, Harper Collins, Simon & Schuster og Macmillan - har alle indgået forlig med den amerikanske stat. Det har kostet Penguin 75 millioner dollars, mens tre af de øvrige forlag har skabt en fond på 69 millioner dollars, som skal betales tilbage til kunderne.

Prisaftalen mellem IT-selskabet, som står bag iPad og iPhone, og de fem forlag var et forsøg på at bremse Amazon.coms dominans på markedet for e-bøger. Da aftalen blev indgået i 2009, solgte Amazon de fleste bestsellere til e-bøger til en enhedspris på 9,99 dollars, knap 60 kroner - til forlagenes store frustration.

Mens forlagene altså har indgået forlig, har Apple under hele forløbet nægtet sig skyldig. Forud for retssagen har selskabets topchef, Tim Cook, ifølge Reuters erklæret, at Apple benyttede sig af helt almindelige forretningsgange.

I Europa blev der i en lignende sag om prisaftaler på digitale bøger i december 2012 indgået forlig fra EUs side med Apple og fire forlag. Her stod Apple anklaget for at lade prisen i Apples iBooks-boghandel være styrende for den pris, som andre e-boghandlere, for eksempel Amazon, kunne udbyde bøgerne til.

Apple og de fire forlag var i den sag hurtige til at tilbyde et forlig, der betød, at den slags aftaler blev suspenderet i fem år.

 

Dagens Gossip