Apple-chefen skal levere varen for sine mange aktier

Koncernchef Tim Cook har fortsat udsigt til at modtage en meget stor portion aktier i Apple i de kommende år, men i modsætning til den oprindelige aftale bliver der nu indbygget nogle krav til afkastet til investorerne i betingelserne for udbetalingerne, og det er sket på hans eget initiativ, skriver Reuters.

Pengene fosser stadig ind i kassen, men manglende udvikling og konkurrenternes opfindsomhed og salgssucces har presset aktien ned fra det historisk høje niveau fra efteråret 2012. Derfor er den automatiske tildeling af aktierne til chefen blevet ændret, så en del af dem bliver afhængig af indtjeningen.

Steve Jobs var manden med visionerne, mens hans mangeårige højrehånd Tim Cook til gengæld tilskrives en meget stor del af æren for at strømline produktion, logistik og salg. Apple var i mange år den frække lillebror inden for computere, men kommercielt nåede den smilende Mac aldrig op i superligaen. Det ændrede sig radikalt med banebrydende produkter som iPod, iPhone og senest iPad, som Jobs på den kreative side har været med til at drive frem. Men det var i høj grad Tim Cook, der gjorde det til en pengemaskine uden lige.

Det blev han belønnet for, da Steve Jobs blev syg og senere døde. Tim Cook indtog chefstolen i 2011, og sidste år blev han tildelt optioner på én million aktier i Apple. Med fredagens slutkurs svarer det til 413 millioner dollar eller 2,3 milliarder kroner.

Apple tjente 232 milliarder kroner i seneste regnskabsår og har en kassebeholdning på svimlende 820 milliarder kroner, så der er ikke så meget tvivl om, at Tim Cook fortjener en pæn check for indsatsen. Men investorerne er alligevel begyndt at tvivle på, om succesen fortsætter. Samsung og andre spillere haler ind på Apple både inden for smartphones og tablets, og hvis man ser bort fra opgraderingen af iPhone fra 4 til 5, er der under Cooks ledelse kun kommet ét nyt produkt på markedet, nemlig iPad Mini, og hvor nyskabende er det i virkeligheden?

Siden september 2012 er aktien faldet 42 procent fra toppen på 705 dollar til nu 413 dollar, samtidigt med at Apple er blevet stærkt kritiseret for at gemme enorme summer væk i ly for det amerikanske skattevæsen. Chefen måtte selv stille op til kritiske spørgsmål fra en komite under det amerikanske Senat.

Den nye optionsaftale betyder, at Tim Cook fremover kun får overdraget 100.000 aktier i 2016 og samme portion i 2021 uden yderligere betingelser. Af de resterende 800.000 aktier kommer halvdelen til udbetaling i rater over ti år, mens den anden halvdel kun bliver hans, hvis Apple-aktien klarer sig overbevisende i en sammenligning med S&P 500 indekset, skriver Reuters.

Tim Cook er altså stadig sikret 600.000 aktier, hvis han bliver i chefstolen frem til 2021 - og det er immervæk 1,4 milliard kroner med dagens aktiekurs.

 

Dagens Gossip