Apple mister kæmpe milliardbeløb

25/01/2013 09:33

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Apple fik en brutal behandling på det amerikanske aktiemarked torsdag med et kursfald på over 12 procent. Dermed er der forduftet cirka 330 milliarder kroner fra det amerikanske selskabs børsværdi.

Nedturen skyldes det kvartalsregnskab, som producenten af blandt andet iPhone og iPad, fremlagde onsdag.

Regnskabstallene var ellers imponerende nok - men de opfyldte ikke forventningerne blandt investorerne på Wall Street. Kvartalsoverskuddet var på 13,1 milliarder dollar ud af en omsætning på 54,5 milliarder dollar.

Redaktør for det norske it-medie Digi, Sigvald Sveinbjørnsson, mener, at kursfaldet skyldes en bristet tro på, at Apple kan blive ved at skovle dollarsedler ind i samme tempo.

- Det er et tegn på, at investorerne tror, at toppen er nået. Apple har klaret sig bedre end (investorerne, red.) har forventet i hvert kvartal i lang tid. Nu er det vippet rundt, og på et eller andet tidspunkt magter man det jo ikke længere, siger han til nyhedsbureauet E24.

Sveinbjørnsson mener, at Apple har revolutioneret markederne for smartphones og tavlecomputere og tjent "vanvittigt" med penge. I de sidste tre måneder af 2012 solgte man 47,8 millioner af topproduktet iPhone og 22,9 millioner iPad.

- Manden som har skabt det her, Steve Jobs, er jo lagt i graven, så som investor er man bekymret for, om Apple kan fortsætte på den her måde, siger han og understreger, at selskabet fortsat er veldrevet.

Hvorvidt Apple formår at være lige så nyskabende, som selskabet har været hidtil, tør redaktøren ikke udtale sig skråsikkert om.

- Det er forfærdelig vanskeligt at vurdere, om de vil være lige så innovative i fremtiden, siger han.

Børsværdien af Apple er efter den sørgelige dag for aktionærerne nu på 423 milliarder dollar svarende til cirka 2365 milliarder kroner.

/ritzau/