Apples pengetank snorksover

Apples pengetank er enorm og rummer nu intet mindre end 147 milliarder dollar – eller lige så meget som 841 milliarder danske kroner. Men pengene ligger og snorksover. Apples investeringsstrategi er så forsigtig, at selskabet næsten intet afkast får af sin formue.

Det viser en analyse, som er udarbejdet af aktieeksperten Michael Borre fra Nordea på baggrund af det kun få dage gamle regnskab fra computergiganten.

Her påvises det, at Apple stort set ene og alene har fokus rettet mod at undgå tab. Derfor er selskabets formue næsten udelukkende placeret i statsobligationer og virksomheder med høj kreditvurdering.

»Når man investerer med livrem og seler, som Apple, bliver afkastet også lavt. De seneste tre regnskabsår har Apple samlet fået et afkast fra pengetanken på blot 2,6 pct. Til sammenligning har det globale aktiemarked givet et afkast på 41,4 pct. i samme periode. Det illustrerer, at det ikke er optimalt, når et selskab puger penge sammen,« siger Michael Borre.

Han peger dog på, at det ikke er Apples opgave at spekulere på finansmarkedet. Fejlen ligger i, at de har uforholdsmæssigt mange penge på kistebunden. 841 mia. kr. er langt mere, end hvad der er nødvendigt og dermed en ineffektiv brug af aktionærernes midler.

En stor pengetank giver sikkerhed. Midlertidige problemer kan let klares, fordi selskabet har noget at tære på, hvis der kommer en periode med underskud. Samtidig giver penge på kistebunden frihedsgrader til at opkøbe konkurrenter eller ny teknologi med kort varsel.

»Den vigtigste grund til, at vi godt kan lide aktier med rigtig mange penge, er, at pengene bliver udbetalt til aktionærerne i form af udbytter eller aktietilbagekøb. Bliver pengekassen bare ved med at vokse inde i selskabet, har det begrænset værdi for aktionærerne,« siger Michael Borre.

Hvis man køber en Apple-aktie, som i dag koster omkring 455 amerikanske dollars, så svarer de 161 dollar til kontantbeholdningen, som Apple kun forrenter knap én pct. om året. Med så lav en forrentning ville de fleste investorer nok foretrække, at få kontantbeholdningen udbetalt. Dermed kunne investorerne selv bestemme, om de ville købe flere Apple-aktier eller investere dem i noget andet, fremhæver Michael Borre.

På det seneste er Apple dog begyndt at udbetalt lidt i udbytte og købe egne aktier tilbage.

»Selv om pengetanken satte rekord ved den sidste regnskab, så var stigningstakten den mindste i flere år. Apple brugte således hovedparten af de penge, selskabet tjente i kvartalet, på at udbetale udbytter til sine aktionærer og købe egne aktier tilbage. Det er et positivt signal om, at tiden med at puge på pengene måske er ved at være forbi,« siger Michael Borre.

 

Dagens Gossip