Arbejdsliv mindsker risikoen for Alzheimer

Ældre, der vælger at udskyde pensionstilværelsen, er mindre tilbøjelige til at få demenssygdommen Alzheimer i forhold til dem, der forlader arbejdsmarkedet, når de runder 60.

Det viser resultatet af en undersøgelse blandt flere end 429.000 pensionister i Frankrig.

Samtlige pensionisters sundheds- og forsikringsdata er blevet undersøgt, og her viste det sig, at sandsynligheden for at udvikle demens faldt for hvert år, man blev på arbejdsmarkedet ud over den gennemsnitlige pensionsalder.

- Vores data viser stærke beviser for et betydeligt fald i risikonen for at udvikle demens, der er associeret med en høj alder, hvilket er i overensstemmelse med "brug det eller mist det"-hypotesen, siger Carole Dufouil, forskningschef for instituttet Inserm, der står bag undersøgelsen.

Resultaterne viser et fald på 14 procent af Alzheimer-tilfælde hos dem, der bliver pensioneret, når de fylder 65, sammenlignet med dem, der siger farvel til arbejdslivet som 60-årige.

Dean Hartley, der er chef for videnskabelige initiativer hos Alzheimerforeningen, siger, at undersøgelsen lader til at være en forlængelse af en allerede etableret holdning blandt læger om, at intellektuel og fysisk aktivitet kan afværge en mental svækkelse blandt ældre.

Men han mener samtidig, at det er for tidligt at komme med konklusioner.

- Der er behov for mere forskning for at kunne fysisk identificere, hvad der faktisk sker i hjernen som følge af at udskyde pensionen, siger han.

Undersøgelsens resultater blev fremlagt på en international Alzheimer-konference, der blev afholdt i Boston mandag.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip