Arbejdsløshed slider på helbredet

Det er skidt for helbredet at være ledig. Og det er rigtig skidt at være langtidsledig, viser en analyse af knap 50.000 dagpengemodtageres sygedage, skriver Jyllands-Posten.

Efter et år uden job har de ledige næsten dobbelt så mange sygedage som i begyndelsen af dagpengeperioden.

Stress er en afgørende forklaring, mener Henrik Dibbern, som er formand for de praktiserende læger.

- Det er en stressbelastning for både krop og sind at være ledig, og så stiger risikoen for at blive syg, siger han til Jyllands-Posten.

Og de ledige vil blive mere syge, fordi tonen i den offentlige debat slår styrken ud af dem, mener FOA's formand, Dennis Kristensen.

- Retorikken appellerer til, at de ledige skal dukke nakken og få lavt selvværd. Når vi på den måde forsøger at finde syndebukke og tabere, skaber vi også forudsætningerne for, at folk bliver mere syge, siger han.

Analysen, som er foretaget af kommunernes forening, KL, viser også, at de lediges sygdomsperioder stiger fra i gennemsnit 2,9 uger i begyndelsen af en ledighedsperiode til 7,5 uger efter to år.

Hvis man er arbejdsløs og syg i mere end seks uger, bliver dagpengeretten forlænget. Men det betyder ikke, at ledige spekulerer i at være sygemeldte, mener Ole Pass, der er formand for Foreningen af Socialchefer.

- Det er en mistanke, som man kan have, men jeg mener, at der ikke er belæg for den, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip