Arbejdsmarkeders parter: Alt for få job

- En slap finanslov skaber ikke job - den skaber usikkerhed. Vores virksomheder har først og fremmest brug for ro om den økonomiske politik. Derfor glæder vi os over, at regeringen holder fast i en klar, troværdig kurs, hvor der er ro om de offentlige udgifter.

Sådan lyder skudsmålet til finansminister Bjarne Corydons (S) udspil til finansloven 2014 fra administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad.

Karsten Dybvad lægger vægt på, at regeringen lægger op til, at de offentlige udgifter holdes i ro til næste år.

- Krisen er langt fra forbi. Vi står stadig med den kolossale opgave at genskabe 175.000 tabte arbejdspladser i de private virksomheder. Derfor skal vi med hver eneste finanslov frem til 2020 holde de offentlige udgifter i stramme tøjler, siger DI-direktøren.

Formanden i LO, Harald Børsting, kalder udspillet positivt med fokus på blandt andet beskæftigelse og uddannelse.

- For at holde hånden under det gryende opsving har vi brug for en aktiv finanspolitik, hvor der satses på de initiativer, vi ved skaber job og vækst, siger LO-formanden.

LO havde dog gerne set flere initiativer til jobskabelse på den korte bane og foreslår derfor regeringen at oprette en jobreserve.

Ifølge forbundet vil der med de nye budgetforudsætninger, der er offentliggjort tirsdag, være plads til en reserve på mindst fem milliarder kroner inden for EU-reglerne.

- Får vi målinger, der indikerer, at opsvinget udebliver, bør reserven udløses med det samme og især bruges på offentlige investeringer, siger Harald Børsting.

FOA's formand, Dennis Kristensen, mener dog ikke, at regeringen med udspillet er ansvarlig over for de mange tusinder, der går arbejdsløse.

- Regeringen ønsker kun at afsætte 0,5 procent på offentligt forbrug i 2014. Det forslår jo som en skrædder i helvede, siger han.

- Kommuner og regioner har sparet 40.000 ansatte siden 2009 - nu tilbyder regeringen et plaster på 2000 ansatte. Det svarer jo til at stikke en patient med åbent benbrud et børneplaster med små bamser på, siger Dennis Kristensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip