Argentina håner Falklands-afstemning

Glem alt om den værdiløse folkeafstemning på Falklandsøerne. Det hele handler alligevel om, hvad stormagten USA mener.

Sådan lyder meldingen fra den argentinske præsident, Cristina Kirchner. Hun tordner mod afstemningen, hvor et uomtvisteligt flertal på den forblæste fåreavler-øgruppe i Sydatlanten har stemt ja til at forblive en selvstyrende britisk koloni.

- Hvad der er vigtigt i dag, er USA's holdning til denne parodi af en folkeafstemning, siger Kirchner fra den lyserøde regeringsbygning Casa Rosada, der ligger i midten af hovedstaden Buenos Aires.

- Talskvinden for udenrigsministeriet (det amerikanske udenrigsministerium, red.) siger, at de vil fortsætte med at anerkende, at der er en suverænitets-strid mellem Argentina og Storbritannien, tilføjer præsidenten.

Politikerne på Falklandsøerne håber derimod, at det rungende "ja" - hvor 98,8 procent stemte for at fastholde forbindelsen til London som hidtil - vil gøre det nemmere at opnå udenlandsk støtte i sagen.

For eksempel i netop USA, som altså forholder sig neutralt i suverænitetsstriden.

De fleste argentinere mener, at øgruppen, der har været britisk siden 1833, retteligt bør tilhøre Argentina. Den egentlige strid gælder olie- og gasressourcer, lyder den udbredte opfattelse. Lokale myndigheder på øerne håber at kunne udvinde olie inden 2017.

Storbritannien og Argentina udkæmpede i 1982 en krig om det omstridte territorium, der ligger 400 kilometer sydøst for det sydamerikanske land. Britiske styrker genvandt kontrollen over øgruppen efter en argentinsk invasion.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip