Aserbajdsjans præsident genvalgt i omstridt valg

Ilham Aliyev vandt ifølge nyhedsbureauet Reuters med knap 85 procent af stemmerne i den tidligere sovjetrepublik, mens hans største modstander fra oppositionen, Jamil Hasanli, lå langt bagefter med et godt stykke under ti procent af stemmerne.

»Præsidentvalget i Aserbajdsjan var en triumf for demokratiet,« sagde præsidenten ifølge Reuters i en erklæring til folket, der blev sendt på TV tidligt torsdag morgen lokal tid.

»Det, at valget var frit og transparent, var endnu et vigtigt skridt mod demokrati,« sagde han.

Oppositionens Jamil Hasanli har klaget over, at vælgere blev sendt fra valgsted til valgsted i busser og stemte flere gange, at valgobservatører blev forment adgang til valgsteder og at der i øvrigt blev fusket med stemmerne.

»Massive overtrædelser fandt sted på tværs af landet,« lød det i en erklæring fra hans valgkampagnehold.

Den 51-årige Ilham Aliyev satte sig tungt på magten i 2003 efter sin fars død. Han blev genvalgt med 89 procent af stemmerne i 2008 ved et valg, der af vestlige valgobservatører blev kritiseret for at være hverken frit eller retfærdigt.

Han fik sidste år gennemført en lovændring, der gjorde det muligt at genopstille til en tredje valgperiode.

Kritikere hævder, at den siddende regering og præsidenten har undertrykt oppositionen og misbrugt sin magt til at opbygge en betragtelig formue til præsidenten og hans familie.

Ifølge den centrale valgkomité i Aserbajdsjan stemte omkring 72 procent af de cirka fem millioner registrerede stemmeberettigede i landet.

BNB

 

Dagens Gossip