Assad advarer om angreb på inspektører

Bashar al-Assad har i relation til oprørerne, der betegnes som terrorister - tidligere sagt, at de er blevet trænet i brug af kemiske våben af vestlige efterretningstjenester og derfor havde kapacitet til at stå bag angrebet 21. august mod en forstad til Damaskus.

Nu siger den syriske præsident i et interview med den kinesiske TV-kanal, CCTV:

»Det kan være lande, der vil anmode terroristerne om at angribe inspektørerne for at hindre dem i at udføre deres arbejde og derefter give den syriske regering skylden.«

Syriens regering afleverede lørdag den liste over landets kemiske våben, som blev krævet i den aftale, som USA og Rusland har indgået om afvæbning og destruktion af Syriens kemiske våben.

Inspektørerne skal senest inden udgangen både have sikret og have kontrol med de kemiske depoter, hvoraf hovedparten ligger i områder, hvor borgerkrigen raser vildest.

Det faktum fik i sidste uge major Lars Cramer-Larsen, Forsvarsakademiet, til i et interview med BNB at udtrykke tvivl om inspektionen og den senere destruktion af de kemiske våben i Syrien kan gennemføres.

»Vi har en buldrende bragende borgerkrig med oprørere, der siger, at de ikke er en part i aftalen, og de, der skal arbejde med det her, får svært ved at koncentrere sig. Når jeg kigger på et konfliktkort, hvor de her 45 steder er, ligger de »sjovt« nok i områder, hvor der er fuld gang i den i forhold til oprøret,« lød det fra Lars Cramer-Larsen.

I interviewet med det kinesiske TV taler præsident Assad helt åbent om sit lands produktion af de kemiske våben og lægger ikke afstand til internationale vurderinger af, at han ligger inde med så meget som 1.000 ton.

»Syrien har fremstillet disse våben i årtier, og det er naturligt, at vi har store mængder af dem. Vi er i krigstilstand og har områder, der har været besat i mere end 40 år,« lyder Assads henvisning til Israels erobring af Golanhøjderne i 1967.

 

Dagens Gossip