Assad advarer: Regimets fald vil udløse dominoeffekt

»Hele verden ved, at hvis Syrien bliver delt, eller hvis terroristiske kræfter får kontrol med landet, vil det smitte direkte af på de omkringliggende lande,« siger Assad, som også spår, at regimets fald vil kunne få langt mere vidtrækkende konsekvenser.

»Så vil der komme en dominoeffekt i lande langt fra Mellemøsten, mod nord, syd, øst og vest. Det vil medføre ustabilitet i mange år, muligvis årtier,« fortsætter han.

Assad har selv lagt en video med interviewet ud på sin facebookprofil, skriver nyhedsbureauet AFP. Her rejser han også en hård kritik af den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan, og han beskylder regeringen i Ankara for at stå bag drab i Syrien.

Den tyrkiske regering er på de syriske oprøreres side i kampen mod Assads regeringsstyrker, og Assad mener ikke, at Erdogan har sagt »et eneste sandt ord, siden den syriske krise begyndte« for mere end to år siden.

»Kampene i Syrien vil brede sig til Tyrkiet, desværre ser Erdogan ikke denne realitet i øjnene. Erdogan samarbejder med Israel om at ødelægge Syrien. Men den syriske stat er ikke faldet og det syriske folk har stået imod,« siger Assad og fortsætter:

»Vi kan ikke tillade idiotiske, umodne ledere at ødelægge forholdet mellem tyrkere og arabere«.

Styret i Damaskus beskylder jævnligt tyrkerne for at finansiere, træne og bevæbne de oprørsgrupper, som kæmper mod Assads regeringstropper. Samtidig har Tyrkiet ifølge FN taget imod flere end 260.000 syrere, der er flygtet fra hjemlandet under borgerkrigen.

Assad, der konsekvent beskriver oprørerne som terrorister, fastholder, at han er åben for dialog med oprørerne, men det skal ske uden indblanding fra det internationale samfund, fastslår han.

Lederne af de syriske oprørere, Ahmed Moaz al-Khatib, sagde i januar, at han var parat til at indgå i dialog med repræsentanter fra det syriske regime. Siden har han dog trukket i land og sagt, at det syriske regimes gentagne angreb har lukket mulighederne for forhandlinger.

Ifølge FN har flere end 70.000 personer mistet livet under urolighederne i Syrien. De brød ud i marts 2011, da hæren slog hårdt ned på et ellers fredeligt oprør mod styret.

 

Dagens Gossip