Atjuu: Husk at få din kat ind i varmen, når Kong Vinter melder sig

Når Kong Vinter puster sin polarluft ned over Danmark, er det rart at have en sofa at krybe i ly i. Det gælder også familiens pelsklædte kat, som måske ellers tilbringer de fleste af døgnets timer under åben himmel.

- Mange katte elsker frisk luft, også når der er sne og slud, men selv de mest robuste katte har brug for at komme indendørs et par gange i løbet af døgnet, når temperaturen går i minus. Kattene kan blive syge som os mennesker af kulden, og de kan bl.a. få frostskader på ører, hale og poter, forklarer Lene K Jørgensen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Skaderne registreres oftest på herreløse katte, men rammer også katte, der efterlades ude i løbet af en arbejdsdag uden et sted at krybe i ly.

- Det nemmeste er en kattelem eller at arrangere en isoleret kasse med nogle tæpper, så din kat kan lune sig efter behov, indtil familien kommer hjem og inviterer indenfor i varmen, siger Lene K. Jørgensen, der ofte bliver spurgt om katten kan blive forkølet af en nat under frosthimlen.

Forkølelse og influenza

- Man kan registrere et nys eller to fra sin kat, ligesom kolde, våde snuder kan give mistanke om forkølelse, siger Lene K. Jørgensen.

Hun peger på, at der imidlertid ofte vil være tale om "katteinfluenza", der er betegnelsen for flere virusinfektioner, der angriber kattens øverste luftveje såsom næse, svælg, luftrør, bronchier samt slimhinder og øjnene. Virus smitter katte imellem. Inkubationstiden er 2-9 dage. Symptomerne er "forkølelsesagtige" - feber, appetitløshed, flåd fra øjne og næse, nysen og sår på tungen samt irriteret tandkød. Behandlingen kræver nænsomhed og varme, ofte øjen- og næsedråber samt antibiotika, hvis der opstår følgeinfektioner. Der findes en effektiv vaccine, så man kan forebygge katteinfluenza, hvilket er meget bedre end at behandle.

Når din kat hoster

Begynder katten at hoste, kan det ganske vist skyldes katteinfluenza, men også andre lidelser. Modsat hunden, er det sjældent, at katten hoster som tegn på hjerteproblemer, men er der mistanke, er det værd at få undersøgt. Der kan også være tale om parasitter, der vandrer gennem lungerne, så der opstår irritation eller et fremmedlegeme, som katten har slugt og gerne vil "kaste op".

En allergisk reaktion i kattens luftveje kan fremkalde astmatisk bronkitis, som kan give lungebetændelse - og dermed hoste. Her skal der behandles med antibiotika.

Endelig kan katte blive ramt af mellemørebetændelse. Men hos katte er det svært at give kulden skylden. Mellemørebetændelse opstår oftest som komplikation til en betændelsestilstand i øregangens hud forårsaget af allergi eller øremider. Op til 6 % af alle katte får på et eller andet tidspunkt i deres liv øregangsbetændelse.

 

Dagens Gossip