Attila fik sit livs chance i Kolding

Sommetider må Attila Gergácz knibe sig selv i armen. For alting er gået meget hurtigt for den 23-årige ungarer, siden han for halvandet år siden satte sine ben i Danmark for første gang – nærmere betegnet IBA i Kolding.

Attila kommer fra Ungarn, hvor han gik på universitetet, da han hørte om et uddannelsesophold i Danmark med alt betalt af VELUX Fondene. Han søgte med det samme om en plads og fik den.

- Jeg har fået den største chance i mit liv indtil videre. Hvis det ikke var for VELUX Fondene, havde jeg ikke siddet her, siger han og smiler lidt genert.

Han fortæller, at ledigheden i Ungarn er meget høj, og at levestandarden er lav sammenlignet med danske forhold. Han boede med sine forældre i en lejlighed på 60 kvadratmeter og delte værelse med sin bror. Computere, tablets, bil og modetøj var der ikke noget af.

- Jeg vil ikke sige, at jeg kommer fra en fattig familie, men det er den lavere middelklasse. Mine forældre ville bestemt ikke kunne betale for et ophold til mig, så de er også meget glade på mine vegne, siger Attila.

Sult på verden

300 studerende fra Øst- og Centraleuropa har fået samme mulighed som Attila, og indtil nu har 122 gennemført opholdet. Midtvejsevalueringerne viser, at de studerende er meget tilfredse med deres tid på IBA. Det fortæller Niels Egelund, rektor på IBA, der understreger, at tilfredsheden går begge veje:

- Vi har mødt nogle meget dygtige og motiverede studerende, som har været med til at udvikle det internationale miljø. De kommer med en sult på verden, som er større, end vi er vant til at se hos andre studerende. På den måde er de en inspiration og en øjenåbner for os danskere, siger Niels Egelund, der håber, at inspirationen kan få flere danske unge til at tage et semester i udlandet.

Smil på løbestien

Attila Gergácz har arbejdet seriøst og dygtigt hele vejen, og det lykkedes ham at skaffe en praktikplads på virksomheden Sondex A/S i Kolding. Efter endt uddannelsesophold fik han job samme sted som controller. Selv kalder han det 'heldigt'.

- Jeg elsker at arbejde med tal, så jeg er meget taknemlig for at få jobbet her. Det var lidt mærkeligt i begyndelsen, for folk taler jo dansk. Men de er så venlige og hjælpsomme alle sammen, siger han og tilføjer, at han er i gang med at lære dansk på aftenskole. For foreløbig er det hans plan at blive i Danmark.

- Jeg tror, at det lettere at opbygge en karriere her i landet end i Ungarn. Jeg kan også godt lide Kolding med fjorden og tætheden til havet. Og så har jeg lagt mærke til, at folk smiler, når vi passerer hinanden på løbestierne. Det er dejligt.

 

Dagens Gossip