Auditører møder Kærgaard i næste uge

Forsvarets Auditørkorps sætter nu skub i sagen om en omstridt Irak-video og har aftalt at mødes med tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard i begyndelsen af næste uge.

Det sker, efter at den tidligere efterretningsofficer torsdag stod frem med en video, som angiveligt viser danske soldater se passivt til, mens civile irakere bliver slået og sparket af irakiske sikkerhedsstyrker under Operation Green Desert i 2004.

- Vi har aftalt at mødes med Anders Kærgaard først i næste uge. Jeg vil ikke sige den eksakte dato, men vi har aftalt med ham, at vi får en snak om, hvad der er op og ned, siger viceauditør Kristian Kirk til Ritzau.

Auditørkorpset konkluderede i februar 2011, at der ikke var grundlag for at rejse en straffesag på baggrund af et tip fra medierne i 2010 om fangehåndteringen under operationen, hvor 36 civile irakere blev anholdt.

Men den beslutning bliver nu revurderet efter offentliggørelsen af omstridte videooptagelser, som skal være optaget under Operation Green Desert.

Optagelserne er blevet offentliggjort, efter at forsvaret indtil videre har nægtet at have filmet under den omdiskuterede mission i Irak i 2004.

Samtidig har Forsvarskommandoen så sent som torsdag slået fast, at man ikke har haft kendskab til, at danske soldater skulle have overværet overgreb i Irak uden at skride ind.

Men den udmelding er blevet kraftigt udfordret, efter at advokat Christian Harlang og Anders Kærgaard på et pressemøde torsdag fremlagde en video, der viser to håndbårne kameraer under operationen.

De påstår, at det er forsvarets egne kameraer.

Kristian Kirk vil ikke uddybe, hvad der kommer til at foregå på mødet med den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard. Og først efter samtalerne vil auditørkorpset tage stilling til, om der er grundlag for at genoptage efterforskning af operationen.

 

Dagens Gossip