Auditørkorpset overvejer ny Irak-undersøgelse

Irak-videoen fra den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard får nu Auditørkorpset til at overveje, om man skal genoptage efterforskningen af Operation Green Desert.

Det skriver DR Nyheder torsdag.

- Vi tager nu en snak med Anders Kærgaard for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

- Og på den baggrund vurderer vi, om der er grundlag for at indlede en egentlig efterforskning, siger viceauditør Kristian Kirk til DR Nyheder.

Filmen viser danske soldater under operation Green Desert i Irak i 2004, som ser passivt til, mens irakiske civile bliver slået og sparket af de irakiske sikkerhedsstyrker. De danske soldater griber aldrig ind.

Det er tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, som torsdag har fortalt om video-dokumentationen til Ekstra Bladet. Han var ansvarlig for et team, som skulle dokumentere operationer gennem et kamera, og så optagelserne kort efter at de var optaget.

Auditørkorpset har tidligere konkluderet i februar 2011, at der ikke var grundlag for at rejse en straffesag. Efterforskningen gik i gang, efter korpset i 2010 fik et tip fra medierne om fangehåndteringen under Operation Green Desert.

Advokat Christian Harlang er anonymt kommet i besiddelse af videoen og præsenterede den ellers hemmeligholdte Irak-video på et pressemøde torsdag, hvor han repræsenterer 11 civile irakere.

Anders Kærgaard har også videooptagelsen af episoden og vælger at stå frem med historien, fordi han ønsker, at forsvaret ændrer den nul-fejls-kultur, han mener, der hersker. En kultur der i værste fald går ud over uskyldige civile.

Forsvarsministeriet har benægtet, at de kendte til videoen.

 

 

Dagens Gossip