Auken vil have gyllespredende landmænd politianmeldt

03/04/2013 12:00

BNB

Nyheder
Sådan lyder det fra Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, efter at frostvejret nu har forhindret svineproducenter og andre landmænd i at sprede gylle i to måneder på grund af regler om minimum 15 centimeter optøet overflade. Men formandens opfordring til at trodse reglerne og udøve selvtægt, falder ikke i god jord hos miljøminister Ida Auken (SF). »Det er ganske uforståeligt, at der er en gruppe landmænd i det her land, som mener, at de kan bryde loven, som det passer dem. Det er helt uacceptabelt,« siger Ida Auken til Berlingske Nyhedsbureau. »Vi har ikke de her regler for sjov. Vi har lavet reglerne, fordi den frosne jord ikke kan optage gyllen, og ved at sprede gyllen risikerer man, at den løber i vores vandløb og søer, medfører fiskedød og smadrer naturen. Landmændene har pligt til at have gyllekapacitet svarende til ni måneder, og de har pligt til at planlægge deres produktion, så de kan klare de her situationer, hvor frostvejret trækker lidt ud,« uddyber ministeren. Hos Danske Svineproducenter henviser Henrik Mortensen til, at der nu er presserende behov for en dispensation, så man kan sprede gyllen på arealer, hvor man med sikkerhed kan sige, at der ikke kan ske tilstrømning til vandløb. Landmændene »kan ikke holde sig længere«, lyder det. Ida Auken tvivler imidlertid på, at problemets omfang er så stort og kalder opråbet for lidt af et mediestunt fra landmændenes side. »Landmændene har mulighed for at søge dispensation hos mig, men hvis jeg skal til at give en generel dispensation, så bliver det først fra midten af april. Indtil da kan jeg give individuelle dispensationer, men da jeg kun har fået ti ansøgninger på nuværende tidspunkt, så er problemet nok ikke så alvorligt, som nogle gerne vil gøre det til. Det virker mest af alt som et mediestunt,« siger hun og understreger, at landmænd, der tager sagen i egen hånd, bør sanktioneres. »Jeg forventer, at folk, der bryder loven, bliver meldt til politiet. Det gælder også landmænd,« lyder det fra ministeren.

Mest læste i dag

Sådan lyder det fra Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, efter at frostvejret nu har forhindret svineproducenter og andre landmænd i at sprede gylle i to måneder på grund af regler om minimum 15 centimeter optøet overflade. Men formandens opfordring til at trodse reglerne og udøve selvtægt, falder ikke i god jord hos miljøminister Ida Auken (SF).

»Det er ganske uforståeligt, at der er en gruppe landmænd i det her land, som mener, at de kan bryde loven, som det passer dem. Det er helt uacceptabelt,« siger Ida Auken til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi har ikke de her regler for sjov. Vi har lavet reglerne, fordi den frosne jord ikke kan optage gyllen, og ved at sprede gyllen risikerer man, at den løber i vores vandløb og søer, medfører fiskedød og smadrer naturen. Landmændene har pligt til at have gyllekapacitet svarende til ni måneder, og de har pligt til at planlægge deres produktion, så de kan klare de her situationer, hvor frostvejret trækker lidt ud,« uddyber ministeren.

Hos Danske Svineproducenter henviser Henrik Mortensen til, at der nu er presserende behov for en dispensation, så man kan sprede gyllen på arealer, hvor man med sikkerhed kan sige, at der ikke kan ske tilstrømning til vandløb. Landmændene »kan ikke holde sig længere«, lyder det.

Ida Auken tvivler imidlertid på, at problemets omfang er så stort og kalder opråbet for lidt af et mediestunt fra landmændenes side.

»Landmændene har mulighed for at søge dispensation hos mig, men hvis jeg skal til at give en generel dispensation, så bliver det først fra midten af april. Indtil da kan jeg give individuelle dispensationer, men da jeg kun har fået ti ansøgninger på nuværende tidspunkt, så er problemet nok ikke så alvorligt, som nogle gerne vil gøre det til. Det virker mest af alt som et mediestunt,« siger hun og understreger, at landmænd, der tager sagen i egen hånd, bør sanktioneres.

»Jeg forventer, at folk, der bryder loven, bliver meldt til politiet. Det gælder også landmænd,« lyder det fra ministeren.